Традиційно зібрали для вас 10 найрезонансніших подій минулого тижня в Покровську та регіоні.

Масований обстріл

Вночі з 29 на 30 листопада росіяни обстріляли ракетами С-300 Покровськ, Мирноград та Новогродівку.

У Покровську це був четвертий обстріл за місяць. П’ять людей отримали травми: двоє дорослих та троє дітей. Пошкоджені 15 приватних та 4 багатоквартирних будинки, а також відділ поліції, дитячий заклад, автомобілі.

У Мирнограді постраждали відділ поліції, суд, автотранспорт, незначних пошкоджень зазнали 54 приватних та три двоповерхових будинки. Інформації про постраждалих не надходило.

У Новогродівці ракета зруйнувала під’їзд триповерхового житлового будинку. З-під завалів вилучили тіла двох загиблих: чоловіків 55 та 62 років. П’ятеро людей, з них одна дитина, зазнали поранень.

Під завалами також шукали сім’ю: 33-річну жінку, 38-річного чоловіка та 8-річну дівчинку. Станом на ранок 4 грудня з-під завалів дістали тіло дівчинки – повідомив начальник Новогродівської МВА Олександр Шевченко. Батьків дитини, які, ймовірно, досі перебувають під завалами, не знайшли. Пошуково-рятувальна операція триває.

Уночі з суботи на неділю в Покровському районі також було гучно: окупанти завдали 3 ракетних удари по Новоекономічному. Пошкоджено три приватних будинки, заклади освіти, інформації про постраждалих не надходило.

Нічна пожежа в Покровську

Пізно ввечері 28 листопада в центральній частині Покровська спалахнула пожежа – горіла нежитлова будівля, що не експлуатується. Вогнем знищено покрівлю, перекриття та речі на площі 100 м². До гасіння пожежі залучалися 16 рятувальників та 4 одиниці техніки. Розмір збитків та причини пожежі встановлюються.

Наслідки буревію

26-27 листопада на Донеччині вирувала негода: найбільшої  біди наробив сильний поривчастий вітер. У Покровській та сусідніх громадах повалило дерева, пошкодило електромережі, позривало дахи.

Зокрема в Мирнограді внаслідок негоди постраждала покрівля ЗОШ №17.

А в Білицькому зірвало покрівлю нещодавно відремонтованого Палацу спорту.

За добу енергетики «ДТЕК Донецькі електромережі» повернули світло у понад 200 населених пунктів та відновили електропостачання майже 140 тисяч домівок, що постраждали через негоду або були знеструмлені внаслідок обстрілу одного з енергетичних об’єктів Донеччини.

Розстріл українських військових

2 грудня в медіа поширилося відео розстрілу беззбройних українських захисників російськими військовослужбовцями. За попередніми даними, це сталося біля одного зі спостережних пунктів в районі села Степове Покровського району.

На відео зафіксовано, як група осіб в російській формі впритул розстрілює двох беззбройних військовослужбовців у формі Збройних Сил України, які здавалися в полон. За цим фактом розпочато досудове розслідування.

Продовження виплат деяким ВПО

У Мінреінтеграції розповіли, що виплати на проживання автоматично продовжуватимуть на другий шестимісячний період деяким переселенцям: сім’ям з низьким доходом, або які мають у складі осіб з інвалідністю I чи II груп, або доглядають за дітьми віком до 6 років, та ще ряду категорій ВПО (повний перелік – за посиланням).

Це стосується тільки тих ВПО, які вперше звернулися за виплатами після 1 серпня 2023 року.

Евакуація з Донеччини

Обов’язкова евакуація населення Донецької області проводиться вже понад рік: з серпня 2022 року до безпечних регіонів перемістилися більш ніж 97 тисяч громадян.

Наразі обов’язкова евакуація з Донеччини відбувається спеціальним потягом, який курсує раз на 8 днів по парних числах до Житомирської області. Після прибуття евакуйовані отримують фінансову допомогу від держави у розмірі 3 тис грн для дітей та осіб з інвалідністю й 2 тис грн – для дорослих.

На Житомирщині внутрішніх переселенців розміщують у безоплатних прихистках, надають їм гуманітарну, правову і психологічну допомогу. Як записатися на евакуацію – за посиланням.

Досягнення в сфері освіти

Учень покровської загальноосвітньої школи №9 Захар Талаш отримав стипендію Кабінету міністрів за досягнення у вивченні української мови та літератури.

Крім цього, вчителька ЗОШ №9 Світлана Островська здобула перемогу на Всеукраїнському конкурсі «Учитель року» в номінації «Учитель правознавства».

Не до ялинки

Цього року встановлювати новорічну ялинку та організовувати масові заходи в Покровську не будуть. Про це повідомив начальник Покровської МВА Сергій Добряк.

Таке ж рішення прийняли і в Мирнограді, Добропіллі та інших громадах Донецької області. А ось у Слов’янску цього року буде ялинка.

Що думають з приводу встановлення новорічних ялинок жителі області – за посиланням.

Індивідуальне опалення для жителів «Динасу»

У майбутньому селище Динзаводу в Покровську планують перевести на індивідуальне опалення. Зараз до повного переходу готові 8 будинків. Міська влада готується презентувати відповідну програму із пропозиціями: хто зможе отримати індивідуальне опалення на безоплатній основі, хто – з частковою оплатою, а кому доведеться зробити це власним коштом.

Поступовий відхід Динасу від централізованого опалення триватиме декілька років. Щоб цей процес був безболісним, цього року була відремонтована місцева котельня.

Підступна яма в Покровську

Велика яма на дорозі в мікрорайоні «Сонячний» скоригувала автобусний маршрут №108. Аби оминути небезпечну перешкоду на своєму шляху, водії на перехресті їдуть не прямо, а ліворуч, що завдає незручностей пасажирам з того самого «Сонячного». Міська влада обіцяє вирішити проблему.

Топ подій позаминулого тижня читайте за посиланням.