Минулого року міста Донеччини не прикрашали ялинками, ілюмінацією та іншими новорічними атрибутами. Чи хочуть зараз жителі області справжнього свята та чи вважають вони це доречним? Із такими запитаннями журналісти ТК «Орбіта» вийшли на вулиці Покровська, Мирнограда та Добропілля. Також поцікавилися думкою керівників міських військових адміністрацій.

Від жителів Покровська почули такі відповіді:

«Скучили однозначно, але зараз зовсім не той час. Нехай краще допомагають нашим воїнам швидше здобути Перемогу».

«Це просто зайве. І хто святкуватиме?»

«Будь-яке свято хочеться. Вже два роки не було ніяких свят. Я розумію, що йде війна, але людям треба якось відпочивати».

«Я вважаю, що на даний час це не актуально. Є набагато важливіші проблеми».

«У країні триває війна, а ми стрибатимемо біля ялинки? Я вважаю, що зараз це не потрібно. Закінчиться війна – тоді інша справа, святкуватимемо».

«Не для нас, пенсіонерів, а саме для дітей, і щоб настрій в людей хоч якось піднявся. Я вважаю, що свята потрібні. Життя триває, ми живемо».

Раніше, у відносно мирні часи, в Покровську було аж дві новорічні ялинки: в мікрорайоні «Лазурний» та в центральній частині. Нині ж встановлювати ялинку не збираються. Про це повідомив начальник Покровської МВА Сергій Добряк.

«По-перше, хочу подякувати Збройним силам України і всім силам опору за те, що маємо можливість зустрічати Новий рік на рідній землі, під українським прапором, у нашій громаді. Але на цей Новий рік і на ці різдвяні свята в нас не буде масових заходів, не буде встановлюватися ялинка. Вже встановимо, коли буде наша перемога. І тоді відсвяткуємо всі свята», – зазначив Сергій Добряк.

У сусідньому Мирнограді більшість опитуваних за встановлення ялинки, але є й ті, хто проти:

«Мабуть, людям треба хоч трохи настрій підняти. – А те, що фронт поруч, і може прилетіти? – Прилетіти може й без цього».

«Ялинку треба ставити, але веселощів все одно не буде».

«Ялинка потрібна, діти будуть радіти. – А не страшно буде під час війни приходити до такої ялинки? – Я думаю, ні».

«Яка б не була ситуація, мені здається, ялинка потрібна. Все-таки свято».

«Якщо світло не включають після сьомої вечора, який сенс її встановлювати?»

«Я думаю, бюджетні кошти краще виділити на допомогу ЗСУ».

Так вважає і очільник Мирноградської міської військової адміністрації Юрій Ключка. Він каже, що це питання навіть не потребує подальшого розгляду – з тим, що в місті не буде ялинки, визначився остаточно.

«У нас триває війна. Перш за все, це безпекова складова. Ну і, по-друге, спитати в хлопців, які зараз боронять Авдіївку, чи можна потанцювати в Мирнограді біля ялинки – це таке», – вважає очільник Мирноргадської МВА.

У Добропіллі думки жителів з приводу ялинки також різняться:

«Ніде в Україні її зараз ставити недоцільно. Є важливіші завдання».

«Мабуть, треба. Життя йде. – А вдома ставитимете? – Обов'язково».

«Людям же хочеться свята. Війна не війна, я думаю, треба».

«У мене син воює, то мені ні ялинки, нічого не треба».

У Добропіллі цього року ялинки також не буде: святково прикрасять лише вхід у парк.

Щодо інших міст регіону, то, наприклад, у Краматорську намірів встановлювати ялинку немає. А ось у Слов'янську цього грудня влада все ж планує прикрасити новорічну красуню.

«Ялинка, яка буде стояти на центральній Соборній площі – все це історія не про гроші і розваги. Це історія про психологічний стан людини, яка знаходиться майже два роки під пресом війни», – зазначає начальник Слов’янської міської військової адміністрації Вадим Лях.

У Telegram-каналі Pokrovsk.news також проходило опитування щодо доречності встановлення ялинок у тилових громадах Донеччини. У ньому взяли близько двох тисяч людей, і понад 70 відсотків вважають, що в реаліях сьогодення такі новорічні заходи зовсім не на часі.

Детальніше в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в Покровській громаді цього року вирішили відмовитися від масових заходів на новорічні та різдвяні свята.