Минулий тиждень видався важким для жителів Донеччини через масштабну негоду, масові відключення світла, які досі тривають, проблеми з мобільним зв’язком та інтернетом і обстріли. При цьому життя в Покровській громаді не було паралізоване. Традиційно зібрали для вас найважливіші події, які сталися в Покровську та регіоні минулого тижня.

Відсутність електрики

Пішов другий тиждень, як Донеччина і зокрема Покровська громада потерпають від наслідків негоди. Обледеніння дерев та дротів, яке почалося ще минулими вихідними, призвело до масштабних проблем з електропостачанням на території області. Мережі обриваються від падіння дерев і самі не витримують ваги намерзлої криги.

Енергетики ДТЕК Донецькі електромережі працюють цілодобово, повертаючи світло в населені пункти, але через чергові хвилі негоди з’являються нові знеструмлення. Також енергетики відновлюють електромережі, пошкоджених внаслідок бойових дій. На допомогу фахівцям з Донецької області прибули колеги з Дніпропетровщини, Одещини та Київщини.

Станом на вчора енергетикам вдалося відновити найбільші енерговузли, знеструмлені на Донеччині через негоду. Роботи тривають.

Інші наслідки негоди

Опади при низькій температурі повітря перетворили на ковзанку дороги та тротуари Донеччини. Через дощ крига намерзала на тротуарах навіть після посипки. Комунальникам та рятувальникам також довелося прибирати чимало повалених дерев.

Негода додала роботи і травматологам: у Покровській КЛІЛ констатували збільшення кількості звернень із переломами, вивихами, гематомами після падінь.

Покровчани поділилися лайфхаками, як убезпечити себе під час ожеледиці.

Також у Покровську через негоду запрацювали всі пункти незламності.

При цьому, незважаючи на масові проблеми з електрикою, Покровськ не залишився повністю без зв’язку завдяки тому, що вежі одного з мобільних операторів були заживлені від міських генераторів.

Також від генераторів працювали деякі котельні, каналізаційні насосні станції та пункти роздачі води.

У Покровській громаді також планують створити систему обігріву труб у пунктах роздачі питної води, аби свердловини могли працювати в морози.

Проблеми зі зв’язком та інтернетом

Зранку 12 грудня сталася безпрецедентна хакерська атака, яка спричинила масштабний збій у роботі мобільного оператора «Київстар». Відповідальність за це взяло на себе одне з російських псевдохакерських угруповань, яке є підрозділом головного управління генштабу збройних сил рф (більш відомого як гру).

Наслідки атаки усувають спеціалісти «Київстару», кіберфахівці СБУ у взаємодії з іншими державними органами. 13 грудня почалося відновлення домашнього інтернету та мобільного зв’язку.

Станом на вчорашній вечір вже доступні послуги голосового зв’язку, в тому числі в роумінгу; відновлена мобільна передача даних; розпочато відновлення доступу до M2M для бізнес-клієнтів. Фахівці працюють над поверненням можливості відправляти SMS. Поки відбувається стабілізація мережі, мобільна передача даних може працювати повільніше. Це необхідно для безпеки – попереджають у «Київстар».

Минулого тижня виникли складнощі ще в одного інтернет-провайдера, чиїми послугами користуються в Покровську. Через погодні умови, що супроводжувалися обривами магістральних ліній та стрибками напруги, вийшла з ладу частина обладнання провайдера «Альтаїр». Абонентів попередили про аварійно-відновлювальні роботи.

Переговори щодо членства в ЄС

Подія, важлива для всієї країни: глави держав та урядів Євросоюзу підтвердили рішення про початок переговори про членство в ЄС з Україною і Молдовою.

Обстріли Донеччини

Ворог продовжує обстрілювати населені пункти Донеччини. Тільки за минулу добу росіяни нанесли по цивільним 10 ударів. Зокрема село Прогрес Гродівської громади окупанти обстріляли з «Ураганів», пошкоджено 4 приватні оселі.

Стало відомо, хто очолить Донецьку ОДА

Уряд погодив призначення головою Донецької обласної державної адміністрації Вадима Філашкіна, який зараз обіймає посаду заступника голови ДонОДА. Призначення на посаду має відбутися за Указом президента України.

Продовження виплат деяким ВПО

Чинним законодавством передбачене припинення виплат з 1 лютого 2024 року всім ВПО, яким була призначена допомога до 1 серпня 2023 року. Уряд працює над питанням продовження виплат деяким з цих ВПО, щоб підтримати найбільш вразливі категорії переселенців.

Зокрема в Мінсоцполітики повідомили про плани продовжити виплати для внутрішніх переселенців пенсійного віку та тих ВПО, які не мають можливості працевлаштуватись через об’єктивні обставини. Така допомога буде поєднуватися з наданням соціальних послуг (передусім з догляду за дітьми), а також стимулюванням працездатних членів таких родин шукати роботу.

У Мінреінтергації також повідомили, що розглядається питання автоматичного продовження виплат ВПО ще на 6 місяців особам, які втратили працездатність, або пенсіонерам із низьким рівнем пенсії; особам з інвалідністю або особам, які доглядають за дитиною з інвалідністю; дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування. Певним особливо вразливим категоріям внутрішніх переселенців виплати можуть подовжити після подачі нової заяви.

Нововведення щодо мобілізації та військової служби

Також триває робота над законопроєктом щодо мобілізації, рекрутингу та проходження військової служби. Про поточні напрацювання повідомила заступниця голови комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла.

Зокрема пропонується ввести військовий облік жінок, скасувати відстрочку для поліцейських, БЕБ і державної пенітенціарної служби. Строкова служба також скасовується, вводиться базова загальновійськова підготовка до 3 місяців для всіх громадян віком від 18 до 25 років. У законопроекті також йдеться про питання рекрутингу, підстави для отримання відпустки військовослужбовцями, нові обов’язки військовозобовʼязаних, варіанти вручення повісток тощо.

Продовження обміну ламп

В Україні продовжили програму обміну ламп розжарювання на світлодіодні. Можливість безкоштовно отримати лампи мають пенсіонери. Обміняти лампи розжарювання на світлодіодні можна безпосередньо у відділеннях поштового зв’язку АТ «Укрпошта» за наявності пенсійного посвідчення.

Суд над любителем «руського миру» з Покровська

Мешканця Покровська судитимуть за виправдовування нападу росії на Україну. У липні-серпні минулого року чоловік активно поширював у проросійській соціальній мережі антиукраїнський контент.

Зокрема, з його сторінки розліталися схвальні дописи щодо початку проведення так званої спецоперації. Чоловік також репостив заклики адептів кремля вступати до «народно-визвольних співтовариств», брати до рук зброю й «зносити злочинну владу» в Україні.

Обвинуваченому загрожує 5 років за ґратами з конфіскацією майна.

Топ подій позаминулого тижня читайте за посиланням.