З 1 лютого припиняться виплати на проживання внутрішнім переселенцям, які отримували допомогу до 1 серпня 2023 року. Міністерство соціальної політики розробило проект постанови, яким пропонується продовжити виплати деяким з цих ВПО. Про це повідомляють у пресс-службі Мінсоцполітики.

«Не всі ВПО з моменту свого переміщення змогли інтегруватись у приймаючі громади, а родини, в яких є діти, особи з інвалідністю та які проживають у зоні активних чи можливих бойових дій, не мають можливості віддавати дітей в садочки. Школи ж у таких регіонах в переважній більшості працюють лише в онлайн-форматі, що суттєво обмежує можливість для працездатних членів родин працевлаштуватись», – зазначають у міністерстві.

Проектом постанови пропонується продовжити виплати для внутрішніх переселенців пенсійного віку та тих ВПО, які не мають можливості працевлашуватись через обʼєктивні обставини. Це буде поєднуватися з наданням важливих соціальних послуг (передусім послуг з догляду за дітьми, таких як «муніципальна няня»), а також стимулюванням працездатних членів таких родин шукати роботу, звертатись по грантові програми для започаткування власної справи, проходити перенавчання тощо. 

«Таким чином, механізм виплат буде поєднано з іншими механізмами підтримки родин, аби допомогти їм знову стати на ноги після переміщення та інтегруватись в нові громади», – повідомляють у Мінсоцполітики.

Також проектом постанови пропонується суттєво переглянути можливості призначення допомогти малозабезпеченим – щоб ті родини, які опинились у ризику бідності, могли активніше нею користуватися.

«Даний підхід був напрацьований Мінсоцполітики спільно з Мінреінтеграції та Мінфіном і має на меті підвищення підтримки найбільш уразливих категорій громадян», – зазначають у міністерстві.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що переселенцям, які отримували допомогу станом на 1 серпня 2023 року, виплати було автоматично продовжено ще на 6 місяців – до кінця січня 2024 року.