Причиною масового збою в роботі мережі «Київстар» стала хакерська атака. Про це повідомили Суспільному в пресс-службі компанії.

«Вранці 12 грудня мережа зв’язку Київстару стала мішенню потужної хакерської атаки, що стала причиною технічного збою, у результаті якого тимчасово недоступні послуги зв`язку та доступу в інтернет», – повідомили журналістам у «Київстар».

У компанії запевняють, що персональні дані абонентів не скомпрометовані.

Як повідомив генеральний директор «Київстар» Олександр Комаров, терміни відновлення сервісів остаточно не зрозумілі. 

«Війна з Росією має багато вимірів, і один з них у кіберпросторі. На жаль, сьогодні вранці «Київстар» став ціллю надпотужною хакерської атаки, в результаті якої тимчасово недоступні послуги зв'язку та доступу в інтернеті. Поки що терміни відновлення сервісів остаточно не зрозумілі, ми працюємо над усуненням наслідків цієї атаки для того, щоб якнайшвидше відновити зв'язок», – заявив він.

Між тим у компанії Vodafone повідомляють про велику кількість звернень від абонентів «Київстар», які хочуть скористатися послугою національного роумінгу.

«На нашому боці послуга працює коректно. Принаймні бачимо абонентів lifecell, зареєстрованих у нашій мережі за допомогою послуги національного роумінгу. Так само, абоненти Vodafone можуть реєструватися в мережі іншого оператора, наразі це також тільки мережа lifecell», – повідомляють у Vodafone.

У самого Vodafone наразі не працює мобільний додаток – висвітлюється повідомлення про технічні роботи.

Вплив на роботу терміналів та банкоматів

Збій у роботі «Київстару» вплине на роботу деяких терміналів та банкоматів «ПриватБанку». Про це повідомив речник «ПриватБанку» Олег Серга у коментарі hromadske.

«Для тих терміналів, які працюють на мобільних картках «Київстару», звісно, ця проблема впливає на їх роботу», – зазначив Олег Серга.

Він додав, що максимальний відсоток банкоматів, які використовують послуги «Київстару», складає до 5% – тобто на роботу банкоматної мережі збій майже не вплинув.

DDoS-атака на monobank

Про масовану DDoS-атаку на monobank повідомив після 13:00 співзасновник банку Олег Гороховський.

«Масована DDoS атака на моно. Об'єкт атаки: точки входу на Amazon (Банки, сайт). Все під контролем», – написав він.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що сьогодні вранці стався масштабний збій в роботі мобільного оператора «Київстар»: частина абонентів не може скористатися мобільним зв’язком та інтернетом. Абоненти «Київстару» повідомляють, що також не можуть перейти на мережі інших операторів у межах національного роумінгу.