Компанія Метінвест в межах ініціативи «Сталевий фронт» Ріната Ахметова налагодила серійне виробництво інженерних споруд, які захищають українську військову техніку від ударних дронів рф. На фронт вже надійшло 32 таких укриття, які отримали неофіційну назву «ловці ланцетів». Про це повідомили на сайті компанії.

«Ловець ланцетів» – це пересувне укриття, яке можна використовувати для маскування та захисту більшості моделей техніки на бойових позиціях: від самохідних артилерійських установок до автомобілів і танків. 

За словами операційного директора Метінвесту Олександра Мироненко, перші зразки «ловців» на фронті показали себе як надійне знаряддя, що зупиняє ворожі дрони й береже техніку.

«Сталь Метінвесту рятує та захищає. Це головна ідея, на яку ми спираємося в своїй роботі, запускаючи у виробництво ту чи іншу модель продукції, що допомагає ЗСУ. Від початку війни це були бронежилети, потім сталеві укриття, додаткове бронювання, макети військової техніки, тепер – сталеві «ловці ланцетів» для техніки. Усі знають, що наш ворог підступний, тому Метінвест поставив собі завдання – допомогти нівелювати його козирі», – каже Олександр Мироненко.

Читайте також: Метінвест розпочав серійне виробництво «ловців ланцетів», що рятують техніку ЗСУ

Пересувне укриття – це конструкція завдовжки 10 метрів, завширшки й заввишки 5 метрів. Вона складається зі сталевого каркаса й натягнутої поверх нього закамуфльованої металевої сітки. Все це важить близько тони, й компанія може виготовляти до п'яти «ловців» на тиждень. 

Мобільні «ловці ланцетів» легко встановлювати без потреби в додатковому обладнанні. А після виконання свого призначення споруду можна легко відновити.

На передній край також доправляють макети військової техніки, які виготовляють у Метінвесті. Фахівці навчилися відтворювати гаубиці, радіолокаційні станції та мінометні установки. Для ураження цих фальшивих цілей окупанти витрачають дорогі дрони та ракети, а справжня техніка й українські військові залишаються в безпеці.

Читайте також: Американські журналісти порівняли макети техніки ЗСУ виробництва Метінвесту з «примарною армією» Паттона

Працівники компанії щоразу вдосконалюють моделі техніки, роблять їх більш реалістичними та додають до арсеналу копій нові види озброєння. За інформацією Метінвесту, інженери вже працюють над наступною партією муляжів, щоб задовольнити попит українського війська.

Раніше повідомлялося, що з початку повномасштабної війни Метінвест направив на допомогу ЗСУ та українцям вже 4 мільярди гривень. З них 2 млрд грн спрямовано на підтримку українського війська в межах мілітарної ініціативи «Сталевий Фронт» Ріната Ахметова.