Журналісти американського видання The Wall Street Journal відвідали виробництво макетів військової техніки, які компанія Метінвест виготовляє для ЗСУ, та порівняли ці вироби з «примарною армією» генерала Джорджа Паттона часів Другої світової війни. Про це повідомляється на сайті Метінвесту.

Після початку повномасштабного вторгнення рф українські військові звернулись до компанії Метінвест з проханням виготовити муляжі військової техніки, щоб виснажувати запаси російських ракет та БПЛА.

«Логіка така: кожна російська ракета, снаряд чи дрон, які знищать макети – це на одну ракету, снаряд чи дрон менше для атаки на реальну техніку та військових», – зазначають у Метінвесті. 

У цеху в центральній Україні працівники Метінвесту виготовляють деталі для макетів гаубиць, радіолокаційних станцій та мінометних установок. У виробництві використовують жорсткий пінопласт, елементи сантехніки та металобрухт. Зокрема муляж міномета виготовляється з відрізка каналізаційної труби, закріпленої на старій супутниковій антені.

«Працівникам Метінвесту потрібно чотири дні, щоб відтворити українську гаубицю Д-20, та два тижні на виготовлення американської гаубиці М777. Найбільш трудомістким муляжем є радіолокаційна система 35Д6, на виготовлення якої йде місяць через її розміри та велику кількість деталей», – зазначають в компанії.

За інформацією співробітників, з 250 макетів, які Метінвест передав ЗСУ, знищено близько половини. Один український командир розповідає, що його підрозділ використовував макети, щоб точно визначити, звідки стріляє російська артилерія, аби інші українські сили могли на неї націлитися.

Читайте також: Метінвест розпочав серійне виробництво «ловців ланцетів», що рятують техніку ЗСУ

Обман був важливим інструментом ведення війн протягом усієї історії. Так, під час Другої світової союзники сфабрикували цілу армію «привидів» під командуванням генерала Джорджа С. Паттона, щоб переконати німців у тому, що вони вдеруться до Франції через Па-де-Кале. Уздовж південно-східного узбережжя Англії вони зібрали тисячі картонних і гумових муляжів танків і літаків, фальшивих військових казарм та складів постачання. Насправді ж союзники готувалися до масованого вторгнення до Нормандії.

Але війна в Україні призвела до нових викликів. Учасники бойових дій говорять, що на полі бою, де за всім потенційно спостерігають, обман стає складнішим та набуває більш критичного значення. Копій середньої якості вже не достатньо. Щоб обдурити ворога, військо має встановити макет так само, як і справжню зброю: приховати його під маскувальною сіткою і вирити навколо окопи.

Більш того, макети мають імітувати процес використання. Під час стрільби снарядами виділяється стільки тепла, що гарматні стволи можуть розжарюватися до червоного кольору. Цей інфрачервоний слід легко виявляють спеціалізовані датчики. Працівники Метінвесту з’ясували, що можуть імітувати такий самий ефект, підпалюючи всередині ствола макета димові шашки, що зазвичай використовують для боротьби зі шкідниками в сільському господарстві.

«Із часом вони стали реалістичнішими», – говорить керівник цеху, де виготовляють макети.

Раніше повідомлялося, що від початку повномасштабної війни Метінвест спрямував на підтримку українського війська 2 млрд грн в межах мілітарної ініціативи Сталевий Фронт Ріната Ахметова.