З 2 жовтня в Покровській громаді триває масова вакцинація домашніх тварин від сказу. Про це повідомили в Покровській районній державній лікарні ветеринарної медицини.

Щеплення проводять щодня з десятої до дванадцятої години на заздалегідь визначених локаціях. Фахівці готові вакцинувати як котів і собак, так і фредок, норок та тхорів.

«Тварин-м'ясоїдів потрібно прищеплювати один раз на рік. По місту вакцинували завжди, але минулого року пропустили через певні обставини. У цьому році вирішили зробити масову вакцинацію, щоб охопити більше поголів'я», – каже завідуючий протиепізоотичним відділенням Покровської районної державної лікарні ветеринарної медицини Роман Мельник.

Вакцинацію проводять українським препаратом «Рабістар». Практика показує, що тварини добре його переносять, і повідомлень про алергічні реакції до місцевих ветлікарів не надходило. 

«Титр антитіл дає високий, тобто з вірогідністю десь 90-95%, навіть якщо тварина проконтактує з хворою на сказ, вона не захворіє. Тому потрібно кожного року робити ревакцинацію, для того, щоб убезпечити себе і своїх рідних від сказу», – підкреслює лікар. 

Роман Мельник нагадує, що сказ – смертельно небезпечне захворювання як для тварин, так і для людей. При укусі підозрілим на зараження звіром людині слід негайно пройти курс вакцинації, інакше хвороба може проявитися навіть через кілька місяців, і тоді результат буде летальним. 

У цілому цього року люди менш активно несуть домашніх улюбленців на щеплення, ніж у довоєнний період. У день ветлікарі вакцинують до 150 тварин, раніше ж було в кілька разів більше.

«Люди забувають, що гризуни являються резервуарними переносниками вірусу сказу, кажани можуть залетіти і в багатоповерховий будинок і проконтактувати з твариною», – зазначає Роман Мельник.

Окрім цього, в Україні джерелами сказу є руді лисиці та їжаки. У зв'язку з активними військовими діями протягом останніх трьох років вакцинацію диких тварин не проводили, що призвело до загрозливої ситуації. Так, на сусідній Добропільщині кілька населених пунктів знаходяться на карантині через сказ. Тому місцевих мешканців закликають відповідально підходити до вакцинації своїх домашніх тварин та використовувати можливість безоплатного щеплення.

Читайте також: У Добропіллі введено карантин через сказ

Графік виїзних щеплень у Покровсьу та Родинському можна дізнатися на нашому сайті за посиланням. Вакцинувати можна і в самій державній ветклініці – по буднях з 9:00 до 12:00.

Детальніше про масову вакцинацію від сказу – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що німецькі волонтери приїхали до Покровська стерилізувати та вакцинувати безхатніх тварин.