У Покровськ для стерилізації безхатніх котів приїхали волонтери з Німеччини. Знімальна група ТК «Орбіта» дізнавалась подробиці.

Німецькі волонтери стерилізують тварин зі всієї Донеччини. Як розповіла ветеринарка Урзула Райх, з новин вона дізнається, що в нас багато гуманітарних проблем, у тому числі з неконтрольованим збільшенням популяції безхатніх тварин. 

«Я не хочу, щоб було багато безхатніх тварин, що не мають власників. Вони живуть, безконтрольно розмножуються. Це призводить до катастрофи. Моя місія допомогти цьому запобігти», – розповідає пані Урзула. 

Ідея стерилізувати чотирилапих належить волонтеру Патріку Оттілінгеру з Мюнхена, який з початку повномасштабного вторгнення постійно приїздив до України з гуманітарними місіями. Коли Патрік відвідав схід, побачив, яка тут проблема з безхатніми тваринами. 

«Спочатку ми доїжджали тільки до кордону і щось передавали, допомагали. Потім ми стали їздити по самій Україні, для цього навіть купили спеціальну автівку. В Україні ми зустріли багато класних людей. Вони нам і розказали, що там, де точаться бої, багато покинутих тварин, а вони – небезпека для суспільства. І ми вирішили допомагати», – ділиться волонтер.

У складі волонтерської групи – також ветеринарка з Києва Анна Совтус.

«Я роблю гарну справу. Це найгуманніший спосіб зменшити кількість безхатніх тварин. По-перше, ми вакцинуємо тварин, попереджаючи їхнє зараження сказом. По-друге, ми попереджаємо захворювання, які стосуються лише котів», – каже Анна Совтус.

Комунікацію ветеринарів з місцевими мешканцями налагодила місцева волонтерка Дар’я Корх.

Стерилізацію тварин проводять з використанням сучасних німецьких ліків, тому вихід із наркозу для чотирилапих безболісний. Після цього тварини ще деякий час перебувають під наглядом фахівців, а потім їх повертають на місце. Волонтери планують простерилізувати 150 котів і дуже просять, щоб люди приносили дійсно безхатніх тварин. Після Покровська ветеринари поїдуть далі – допомагати тваринам в інших прифронтових регіонах. 

Кожному простерилізованому коту на вусі роблять татуювання, по якому інші волонтери зрозуміють, що тваринка вже побувала в руках ветеринарів.

Детальніше про роботу німецьких волонтерів – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що ветеринари Покровська почали кампанію з безкоштовної вакцинації тварин проти сказу.