Відсьогодні змінився порядок призначення допомоги для внутрішніх переселенців. Також українцям почнуть виплачувати компенсації за знищене через війну житло за програмою «єВідновлення». Про зміни для українців з листопада розповідає «Економічна правда». 

Виплати для ВПО 

«Внутрішньо переміщені особи, які вперше звертатимуться за допомогою, з 1 листопада 2023 року мають звертатися по одній людині з кожної родини. Допомогу ВПО призначатимуть відразу на всю сім’ю. Кошти надходитимуть на банківський рахунок одній особі за всіх членів родини», – зазначає видання.

Сума допомоги для вимушено переміщених осіб не зміниться: для осіб з інвалідністю та дітей – 3 тис грн; для інших осіб – 2 тис грн.

Термін виплати допомоги можуть продовжити для родин, які мають низький дохід, члена родини з інвалідністю, осіб пенсійного віку, а також трьох або більше неповнолітніх дітей.

Читайте також: Призначення допомоги ВПО: у листопаді відбудуться важливі зміни

Допомога не призначатиметься, якщо протягом трьох місяців перед зверненням член родини здійснив суттєві витрати чи оплатив послуги на суму від 100 тис грн одним платежем. 

Призначення субсидій 

Нові субсидії в Україні були перераховані на опалювальний сезон і діють до квітня 2024 року. 

Українці, які мають право на житлову субсидію, отримають її автоматично. Оформити субсидію також можна і після старту опалювального сезону. 

Якщо громадяни, які раніше не отримували субсидію або їм відмовляли у призначенні на неопалювальний період, звернуться до 30 листопада 2023 року, пільга буде нарахована з жовтня. 

Також звернутися за субсидією потрібно, якщо відбулися зміни в складі сім'ї. Щоб мати право на субсидію, витрати домогосподарства на комунальні послуги мають перевищувати 15% середньомісячного сукупного доходу сім'ї. Також у домогосподарства не повинно бути боргів за комуналку, або має бути договір про їх реструктуризацію.

Компенсації за знищене житло 

З 1 листопада стартує наступний етап державної програми «єВідновлення» – виплата компенсацій за зруйноване під час війни житло. 

Програма передбачає два види компенсації:

отримання сертифіката на придбання нової оселі (квартири чи приватного будинку) в будь-якому населеному пункті;

грошові виплати на самостійну відбудову (можна отримати або сертифікат, або кошти на будівництво). 

Спершу послугу зможуть отримати власники житла на неокупованій території України, де не ведуться активні бойові дії. Згодом компенсація стане доступною для всіх.

Будівельні норми для споруд цивільного захисту

З 1 листопада 2023 року набувають чинності нові державні будівельні норми (ДБН).

Відповідний проєкт затвердило Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. Ці норми мають застосовуватися під час будівництва захисних споруд цивільного захисту, а також під час реконструкції вже існуючих.

Так, всі проєкти відбудови житлових і громадських будівель, зокрема шкіл, лікарень, садочків повинні передбачати наявність правильно облаштованих зон.

Затверджений проєкт ДБН передбачає, що всі захисні споруди мають відповідати стандартам інклюзивності, зокрема, фізичної безбар’єрності. Також під час нового будівництва обов’язковим є облаштування щонайменше одного універсального санітарно-гігієнічного приміщення. Таке приміщення має розраховуватися на кожні 200 осіб.

Раніше повідомлялося, що Мінреінтеграції запропонувало продовжити строк ідентифікації пенсіонерів-ВПО в «Ощадбанку.