Починаючи з листопада 2023 року, за оформленням допомоги для ВПО має звертатись одна особа від всієї сімʼї, а не кожен член сімʼї окремо. Про це йдеться в Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, затвердженому постановою Кабінету міністрів із змінами.

«З 1 листопада 2023 року допомога призначається на шість місяців на сім’ю, яка вперше звернулася за призначенням допомоги, та виплачується щомісяця одному з членів сім’ї (далі – уповноважена особа) у такому розмірі: для осіб з інвалідністю та дітей – 3000 гривень, для інших осіб – 2000 гривень», – йдеться в документі.

Допомога призначається за повний місяць, у якому уповноважена особа звернулася за її наданням, незалежно від дати звернення, та виплачується на кожного члена сім’ї, відомості про якого включено до Єдиної інформаційної бази даних про ВПО.

Раніше планувалося, що допомога на всю сім’ю призначатиметься починаючи з 1 серпня, але згодом Кабмін відтермінував ці зміни до листопада.

Призначати допомогу ВПО на шість місяців почали з 1 серпня 2023 року. Термін виплати допомоги можуть  продовжити ще на півроку для сімей, у яких середньомісячний сукупний дохід на одного отримувача не перевищує 4 прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб; громадян, які мають трьох і більше дітей до 18 років; які доглядають за особами з інвалідністю; для осіб пенсійного віку; неповнолітніх та малолітніх дітей, які прибули без супроводу законного представника, та ще в деяких випадках.

Нагадаємо, переселенцям, які вже отримували допомогу, виплати було автоматично продовжено з 1 серпня ще на шість місяців – до кінця січня 2024 року.