30 січня Уряд вніс до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту щодо військової служби, мобілізації та військового обліку. Про основні положення законопроєкту повідомили в Міністерстві оборони України.

«Сьогодні Кабінет Міністрів України схвалив і передав до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту про мобілізацію. Коментарі та зауваження до законопроєкту враховані спільно з Генеральним штабом, Урядом та народними депутатами», – йдеться в повідомленні.

У Міноборони зазначили, що законопроєкт визначає прозорі правила мобілізаційного процесу, а також необхідне врегулювання прав військовослужбовців та військовозобовʼязаних.

Детальніше про основні положення законопроєкту – в інфографіці Міноборони.

В оновленій версії законопроєкту пропонується накладати обмеження на ухилянтів через суд. Це можуть бути:

тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України,

тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами,

накладення арешту на кошти та інші цінності, що знаходяться на рахунках та на зберіганні у банках, або на електронні гроші, що зберігаються на електронних гаманцях, на рахунках у цінних паперах у депозитарних установах.

Заяву до суду для накладення обмежень подає ТЦК та СП.

Повістка про виклик до ТЦК та СП може бути надіслана через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного та резервіста.

Днем вручення повістки є:

день вручення такої повістки під розписку,

день отримання ТЦК та СП повідомлення про доставлення такої повістки до електронного кабінету призовника.

Призовний вік планується знизити з 27 до 25 років.

Також передбачається, що в період дії воєнного стану громадяни України віком від 18 до 60 років, які перебувають на військовому обліку або зняті з нього, зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ та пред’являти його на вимогу представника ТЦК та СП або поліцейського.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що Уряд вніс до Верховної Ради законопроєкт про мобілізацію 25 грудня. Однак після в обговоренні в парламенті за участі військового командування було вирішено повернути документ ініціатору. 11 січня Кабмін відкликав законопроєкт для доопрацювання.