Кабінет міністрів України відкликав для доопрацювання законопроєкт №10378 щодо удосконалення окремих питань мобілізації, військового обліку та проходження військової служби. Відповідна інформація з’явилася 11 січня в картці законопроєкту на сайті Верховної Ради. Що планується змінити в мобілізаційному законопроєкті за результатами обговорення в Раді, повідомила заступниця голови Комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Мар’яна Безугла.

«Не я визначаю, я інформую як член робочої групи: вважаю, що суспільство має бути поінформоване», – зазначила вона.

Деякі з запланованих змін:

виключити вимогу надання військовозобов’язаними місця проживання при укладені трудового договору;

виключити антиконституційні норми про внесення до реєстру боржників;

 повернути норму щодо надання відстрочки від мобілізації та права на звільнення усім особам з інвалідністю, зокрема ІІІ групи, а також військовозобов’язаним, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю, зокрема ІІІ групи;

повернути відстрочку для усиновителів, опікунів, піклувальників, прийомних батьків, батьків-вихователів, як у чинному Законі;

виключити відстрочку чинним народним депутатам України;

уточнити надання відстрочки здобувачам освіти виключно за умови її послідовного здобуття без урахування спеціальності (фаху);

вилучити норму щодо військово-транспортного обов’язку для ФОП;

вилучити норму щодо уточнення своїх облікових даних громадянами протягом 20 днів з дати продовження мобілізації;

виключити повістки через електронну пошту;

скоротити терміни звільнення строковиків після прийняття закону та запровадити надання відстрочки до 25 років, або 6 місяців у разі звільнення у віці понад 25 років.

Детальніше про заплановані зміни – на скрінах.

При цьому народний депутат України Максим Бужанський зазначив, що виключення відстрочки для чинних нардепів не означає мобілізацію Ради.

«Фраза – виключити відстрочку для нардепів – означає не мобілізацію Верховної Ради, а те, що норма закону, що діє зараз, залишиться без змін. Так само як і ряд інших норм, що стосуються людей з інвалідністю, членів сімей людей з інвалідністю тощо», – підкреслив Максим Бужанський.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що 25 грудня Кабмін вніс до Верховнох Ради законопроєкт щодо мобілізації. Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець назвав деякі його норми такими, що суперечать Конституції України. Учора за результатами закритої наради за участі керівництва Верховної Ради та військового командування було прийнято рішення повернути законопроєкт ініціатору на доопрацювання.