Ситуація з вилученням дітей із сімей українських біженців за кордоном досить напружена. Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець, спілкуючись із журналістами під час свого недавнього візиту в Покровськ.

«Найгіршу ситуацію фіксуємо в Німеччині та Італії. За моїми даними, станом на зараз у нас є 178 випадків у роботі. Їх було більше 200, частину нам вдалось повернути в Україну – дітей разом з батьками. Для них, наприклад, рідна бабуся, яка перебуває з онукою чи з онуком на території ЄС, не вважається офіційним опікуном. А для нас це нонсенс», – зазначив Дмитро Лубінець.

На прес-конференції також обговорили урядовий законопроєкт щодо мобілізації, військового обліку та військової служби. Омбудсмен зазначає, що деякі його положення суперечать Конституції України, зокрема заборона операцій з нерухомістю: адже якщо громадянин офіційно володіє, наприклад, будинком, то заборонити його продавати – це пряме порушення прав людини.

Читайте також: Тимчасові обмеження за неявку до ТЦК: уряд вніс до Ради законопроєкт щодо мобілізації

«Наскільки мені відомо, парламентський комітет буде розглядати цей законопроєкт 10 січня. Буде представлена моя позиція, і якщо вона буде врахована, безумовно, тоді цей законопроект ми будемо підтримувати», – зазначив Дмитро Лубінець.

Він також торкнувся теми обміну військовополоненими, розвитку релокованого бізнесу тощо. Детальніше про це – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що омбудсмен Дмитро Лубінець минулого тижня відвідав Покровськ. Зокрема він представив свого представника в Донецькій та Луганських областях Дмитра Михальова, а також привітав з Новим роком дітей загиблих захисників України.