Попри заборону українці не відмовляються від практики спалювання сухого листя та бадилля, тому в Добропіллі тривають роз'яснювальні рейди ДСНС. Про це повідомив головний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям Покровського РУ ГУ ДСНС Україні в Донецькій області Михайло Мальцев.

«Нагадуємо, що за подібні дії чекає адміністративна відповідальність за статтею 77-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення та передбачає штраф від 3060 до 6120 грн для громадян і від 15 000 до 21 000 для посадових осіб», - зазначив Михайло Мальцев.

Окрім цього, спалювання сухого листя в умовах воєнного стану може розглядатись як диверсійна робота. Відповідальність за статтею 113 КК України «Диверсія» передбачає від 15 років до довічного ув'язнення.

Екологи також неодноразово підкреслювали шкоду для довкілля від спалювання листя. В Добропіллі вже другий рік діє система громадського моніторингу повітря. Чотири автоматизовані станції від української мережі «Екосіті» відстежують вплив промисловості та воєнних дій на навколишнє середовище. За словами фахівця з екологічної безпеки мережі «Довкола» Максима Сороки, з серпня по кінець жовтня апаратура фіксує піки забруднення локального характеру.

«На прикладі Добропілля можна бачити, як в серпні та вересні збільшуються періоди задимлення, листяного аерозолю. Збільшення вмісту діоксиду, азоту, оксиду вуглецю. Одна година дихання таким димом вартує вам три години життя», - підкреслив фахівець.

Екологи вважають, що хоча спалювання може здаватися легким способом позбутися листя та гілок, компостування - це найбільш екологічний варіант. Він може зайняти трохи більше часу, але надає численні переваги.

Детальніше про роз'яснювальні рейди ДСНС — в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідали про еколога з Покровської громади, який проводить експеримент з відновлення українських степів.