Протягом вересня на відкритих територіях Покровської громади було зафіксовано 26 пожеж, що майже втричі більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомили в ГУ ДСНС України у Донецькій області.

За словами т.в.о. начальника 9-го пожежно-рятувального загону Володимира Журбенка , навантаження на співробітників рятувальної служби нині вкрай велике. З початку року на території відповідальності загону сталося близько 200 пожеж.

«Трапляються такі випадки, що до Покровська залучаються підрозділи з інших міст. Так, наприклад, коли горіла господарча споруда в мікрорайоні «Лазурний», залучали рятувальників з Мирнограда», – розповів Володимир Журбенко. 

Це сталося через те, що покровські рятувальники на цей момент гасили пожежу в екосистемі. Чимало таких пожеж виникає через спалювання листя. Окрім ризику поширення вогню, внаслідок горіння в повітря виділяються важкі метали, канцерогени, чадний газ та інші речовини. Вони можуть провокувати онкологічні захворювання, викликати головний біль, запаморочення та ускладнення дихання. Окрім цього, разом із листям горить й чимала кількість сміття, що також забруднює атмосферу. 

За словами завідувачки сектору відділу екології, клімату та енергозбереження Покровської МВА Софії Афанасьєвої, було збільшено штрафи за підпал трави, яки тепер варіюються від 3060 до 6120 гривень. Проте, в залежності від масштабів, штраф може сягати й 150 тисяч гривень. А подібні дії в умовах воєнного стану можуть розглядатися як обмеження видимості для військових та подання певних сигналів ворогу. 

«Передбачена відповідальність за підпал за статтею 113 Кримінального кодексу України «Диверсія». Покарання – від 15 років до довічного ув'язнення», – наголошує Софія Афанасьєва. 

Також з настанням осінньо-зимового періоду в побуті починають активно використовувати прилади для обігріву. Їхня несправність або людська недбалість можуть привести до лиха. Тому усім господарям рекомендують оглянути піч для опалення будинку перед використанням. 

Про ефективну альтернативу спалюванню сухостою можна дізнатись в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що Покровська МВА провела нараду з підготовки громади до опалювального сезону.