З 2021 року, на власній земельній ділянці в Покровському районі, голова Донецької регіональної організації «Всеукраїнська екологічна ліга» Олексій Бурковський проводить перший в Україні еколого-соціальний експеримент – відтворює степ на ріллі приватної власності. Про деталі проекту він розповів журналістам ТК «Орбіта».

В основу технології було покладено методику агростепів. За нею висаджена травосуміш з двох видів рослин: люцерни синегібридної та костреця безостого. Мета першого етапу експерименту – витіснення бур'янів.

«Через 8-10 років, поступово, посіяні трави почнуть випадати, а їх місце будуть займати дикі степові трави», – пояснює Олексій Бурковський.

Перед початком експерименту був отриманий агрохімпаспорт цієї ділянки, який підтвердив, що ґрунт тут є еродованим. Це чітко проявляється на так званих еродованих смугах, де земля значно втратила свою родючість внаслідок постійної обробки.

«Один з видів, який утворює в природному середовищі дернину – це пирій повзучий. У мене є така думка, щоб оці еродовані ділянки засіяти фрагментами дернини. Все одно ми це будемо перетворювати на степ, і кількість пирію, до речі, через певний час зменшиться у природному середовищі, й він буде одним з багатьох видів. Тобто він не буде повністю домінувати», –  розповів Олексій Бурковський.

Для того щоб прискорити перетворення ріллі на степ, ще у 2021 році тут провели підсівання в шаховому порядку диких степових трав. Згодом стане відомо, як добре ці трави адаптувались на ґрунті, який довгий час використовували для вирощування агрокультур.

«За такої розораності ми маємо, в першу чергу, проблему з водою. Бо відсутність природного рослинного покриву означає порушення гідрологічного режиму, погіршується вміст гумусу – і взагалі велика еродованість ґрунтів призводить до негативних наслідків для довкілля», – каже еколог.

Основна ідея проекту – продемонструвати можливість зменшення обсягу орних земель в Україні й за рахунок ділянок приватної власності. Минулого року було затверджено концепцію охорони українських ґрунтів до 2032 року, яка передбачає скорочення ріллі з 57% до 44% загальної площі земель. Для порівняння, в Європі цей показник не перевищує 24%.

Всеукраїнська екологічна ліга, активістом якої є Олексій Бурковський, вже розробила нарис законопроекту щодо консервації земель, зокрема з природоохоронною метою.

«Тепер у цьому буде дуже величезна потреба саме через війну, бо великі площі земель є замінованими, непридатними до землеробства. А оскільки в нас 84% ріллі приватні, то власники цих земель залишаться, що називається, біля розбитого корита, вони не зможуть ці землі використовувати, здавати в оренду», – вважає Олексій Бурковський.

Він показує механізм, як скоротити обсяги орної землі. Вже другий рік ділянка Олексія зеленіє. Окрім цього, завдяки регулярному скошуванню біомаси вдається зупиняти розвиток інвазійних дерев – тобто видів, поширення яких загрожує біологічному різноманіттю. Наприклад, північно-американського клену. Це допомагає природі відновити степову дернину. 

Детальніше про унікальний екологічний експеримент Олексія Бурковського – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав, у яких складних умовах аграріям Донеччини доводиться збирати врожай