Заборона на продаж спиртного діє на Донеччині з 15 березня 2022 року. Її ввели задля громадської безпеки та порядку, запобігання нещасним випадкам серед населення. Минулого тижня на сайті Кабміну з’явилася петиція з пропозицією скасувати дію «сухого закону». Журналісти ТК «Орбіта» дізнавалися, що думають з цього приводу жителі Покровська, Добропілля, Селидового та Новогродівки. Також поспілкувалися з автором петиції – жителем Донецької області Дмитром Браславським.

На думку Дмитра, такі обмеження не є дієвими, оскільки алкоголь все одно нелегально потрапляє у продаж, а місцеві бюджети втрачають додаткові надходження.

«Минулого року начальник Краматорської військової адміністрації розповідав, що місто втратило на цьому 52 мільйони гривень. Це доволі серйозні гроші, які можна було б витратити на посилення обороноздатності регіону, територіальну оборону міста тощо», – каже Дмитро Браславський.

Він наводить приклад Запорізької та Херсонської областей, де також тривають активні бойові дії та є багато військових. Але там діє не повна заборона, а лише локальні обмеження на продаж спиртного. Тому автор петиції пропонує продавати такі напої в тилових громадах у суворо обмежений час – умовно з 11 до 15 години.

«Питання того, що заборона буде знята, і військові почнуть масово пити – це більше популізм. Його розганяють люди, які насправді заробляють на забороні, що зараз існує. З-під поли торгують алкоголем, нелегально, і ціни на алкоголь в Донецькій області в рази більше, ніж у сусідніх. Ця різниця дозволяє окремим людям заробляти дуже багато грошей, тому вони будуть саботувати будь-які зняття заборони під будь-яким приводом, вкидаючи різні маніпулятивні твердження», – вважає автор петиції.

На думку Дмитра Браславського, зняття заборони значно поліпшить економічне становище області. Багото хто з жителів регіону з ним згоден.

«Петицію я не підписував, але підтримую ініціативу, щоб це було офіційно. Якби алкоголь купували в офіційних магазинах, було б менше корупції», – вважає житель Новогродівки.

«Все одно привозять, все одно п’ють. Кожного дня передають, що водії сідають за кермо в стані сп’яніння. На когось це діє? Ні на кого», – каже про заборону алкоголю житель Покровська.

«Було б краще, якби він був, щоб люди не переплачувати перекупникам», вважає чоловік у Добропіллі.

«У дружини день народження, а випити нічого немає. Доводиться шукати», – розповідає ще один добропільчанин.

«Для шахтарського міста це погано. Поверніть все на місце», – каже покровчанин, не згодний із забороною.

«Якщо чесно, це не дуже справедливо. Бо в інших областях так само йдуть бойові дії. Ви ж самі розумієте – люди виїжджають до інших областей, там закуповують спиртне і привозять сюди. Я думаю, що краще б у нас щось продавали», – каже жителька Добропілля.

У заборони торгівлі алкогольними напоями також чимало прихильників.

«Взагалі заборонити – тому що під час воєнного стану навіщо його продавати?» – каже про алкоголь мешканець Новогродівки.

«Я б такий, щоб не продавали. Тут війна, треба поки що потерпіти. Буде Перемога – тоді будемо випивати, а поки не можна», – каже чоловік у Селидовому.

«Завдяки забороні принаймні не всі можуть купити спиртне, не всі знають точки. Тому менше п’яних, вільніше та спокійніше живеться», – зазначає селидівчанка.

«У моєму житті це не створює ніяких незручностей», – каже про заборону спиртного дівчина з Добропілля.

Є також ті, кому ця ситуація байдужа, і хто не визначився, чи потрібна заборона торгівлі спиртним.

«Та хай би його взагалі заборонили по всій Україні. Я не п’ю, мені якось байдуже. Усе, що забороняють – все одно можна знайти. Якщо буде, то хай буде. Якщо не буде, то хай не буде – мені все одно», – каже хлопець з Селидового.

«Я рідко п’ю спиртне, тому мені байдуже – я п’ю чай та каву. Петицію не підписував би», – розповів добропільчанин.

«Я не знаю: 50 на 50. Звісно, було б добре, якби в наших магазинах було все. Але оскільки в Донецькій області така обстановка, може, й на краще, що поки заборонили», – вважає покровчанка.

До кінця збору підписів під петицією залишилось 83 дні. Вже зібрано майже 5 тисяч голосів із 25 тисяч необхідних. Якщо петиція набере потрібну кількість підписів, її розгляне прем'єр-міністр України.

Детальніше про думку жителів Донеччини щодо заборони торгівлі спиртним – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що за 9 місяців поточного року на Донеччині вилучили понад 438 тисяч літрів нелегального алкоголю на суму понад 41 млн грн.