На порталі Кабміну збирають підписи під петицією про скасування заборони продажу алкоголю в Донецькій області. Її автор Дмитро Валерійович Браславський навів багато аргументів, чому обмеження продажу має бути скасоване.

Зокрема, на думку автора, заборона не працює, оскільки алкоголь все одно завозиться в регіон, проте місцеві бюджети втрачають додаткові надходження, бо алкоголь продається нелегально.

«Фактично втрачаються мільйони додаткових гривень, які можна було б витратити на посилення обороноздатності регіону», – зазначає ініціатор петиції.

Він нагадує, що цю заборону мотивували активними бойовими діями в регіоні: оскільки на території Донецької області перебуває багато військовослужбовців, то в такий спосіб нібито намагаються протидіяти розпиванню алкогольних напоїв представниками Сил оборони. Однак подібної заборони немає в Запорізькій та Херсонській областях, хоча там так само відбуваються активні бойові дії та перебуває багато військових – пише автор петиції. Там діють локальні обмеження, але не повна заборона.

Дмитро Браславський запропонував і варіанти унормування продажу алкоголю. Так, він пропонує ввести часові обмеження. Наприклад, алкоголь можна було б продавати в тилових громадах у суворо обмежений час (умовно, з 11:00 до 15:00).

На думку автора петиції, алкоголь так само не продаватимуть представникам ЗСУ, поліція не витрачатиме величезну кількість часу на перевірки автомобілів на блокпостах і не доведеться вилучати величезну кількість алкоголю просто так. Це поліпшить економічне становище регіону і прибере корупційний прошарок серед чиновників і підприємців – зазначає Дмитро Браславський.

«Донецька ОВА не може вплинути на ухвалення рішення, оскільки воно встановлене представниками Міноборони України. Тому прошу прем'єр-міністра Дениса Шмигаля розв'язати це питання і спільно з Міноборони України скасувати вже чинні розпорядження та накази», – підсумовує автор.

Нагадаємо, заборона торгівлі алкогольними напоями та речовинами, виробленими на спиртовій основі, діє в Донецькій області з 15 березня 2022 року.