Верховна Рада України прийняла в першому читанні урядовий законопроєкт №10449, який передбачає зміни у законодавство про мобілізацію. Про це повідомили в прес-службі партії «Слуга Народу».

У парламенті наголошують, що до другого читання законопроект матиме зміни.

«Парламентарі мають чимало зауважень до мобілізаційного законопроєкту, тому багато моментів буде змінено. Зокрема до другого читання будуть шукати компроміси щодо відстрочки від військової служби для аспірантів, арешту рахунків тощо», – йдеться в повідомленні.

У першому читанні законопроект передбачає такі норми:

Людей з інвалідністю всіх груп звільнять від військової служби. Втім для осіб, чия інвалідність II та III груп (окрім військовослужбовців) була встановлена після 24 лютого 2022 року, передбачений повторний огляд.

Переглядається право відстрочки для працівників правоохоронних органів: БЕБ, ДБР, НАБУ, прокуратури, Національної поліції, Державної виконавчої служби, Служби судової охорони, патронатної служби.

Як і до цього, військовослужбовцям під час дії воєнного стану надається відпустка на 30 календарних днів частинами. Але тепер в документі прописано, що така частина має бути не менш ніж 15 календарних днів.

У Міністерстві оборони назвали законопроєкт переліком складних, але надзвичайно потрібних рішень, які покликані зробити нашу державу сильнішою перед викликами довгострокової війни.

«Цих змін очікують ті, хто вже скоро два роки протистоїть ворогу. Ці зміни також потрібні, щоб Сили оборони змогли рекрутувати до лав війська нових воїнів. Щоб захисники і захисниці мали ротації, відпочинок, щоб підрозділи мали змогу вийти на доукомплектування та злагодження», – повідомили в Міноборони.

У міністерстві також зазначили, що в процесі підготовки до другого читання команда МОУ працюватиме з профільним комітетом ВР, аби врахувати всі пропозиції, які покращать законопроєкт, а також зробити ефективнішими державні політики щодо мобілізації, військового обліку та проходження служби.

На внесення правок відводиться 14 днів – до 21 лютого, після чого буде друге читання – повідомив народний депутат України Ярослав Железняк.

«Тобто, найбільш ймовірно, законопроект буде прийнятий в цілому в останній тиждень лютого (22-24.02), підписаний на початку березня і вступить в силу через місяць, тобто у квітні», – зазначив нардеп.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що 30 січня Уряд вніс до Верховної Ради оновлену версію законопроєкту щодо військової служби, мобілізації та військового обліку. Першу версію законопроєкту було внесено до Ради 25 грудня. Однак після в обговоренні в парламенті за участі військового командування документ вирішили повернути ініціатору, і 11 січня Кабмін відкликав законопроєкт для доопрацювання.