Гуманітарна ініціатива Групи Метінвест «Рятуємо життя» втілила нову програму психологічної реабілітації постраждалих унаслідок війни дітей співробітників компанії – «Strong Generation Camp – Майбутнє». Цього серпня в таборі «Synevyr camp» на Закарпатті було оздоровлено 41 дитину, чиї батьки є працівниками компанії і нині захищають Україну на фронті. Не так давно повернулися додому юні покровчани Андрій та Настя Сидоренки. Про свої враження вони розповіли журналістам ТК «Орбіта».

«Там ми познайомилися з іншими дітьми з Києва, Донецької області, Покровська, Харкова, Херсона, Маріуполя. Найбільше сподобався наш похід до лісу – ми збирали квіти, щоб зробити вінки. Запускали їх у воду, там біля нашого табору була річечка», – розповідає Анастасія Сидоренко.

Читайте також: Діти з Покровська відправились до Карпат за програмою «Strong Generation Camp – Майбутнє» від Метінвесту

Табір розташований у селі Синевирська Поляна у самому центрі Закарпаття на висоті майже тисячу метрів. Дана місцевість входить до складу Національного природного парку «Синевір», який відомий своїми унікальними ландшафтами та насамперед озером – одним із семи природних чудес України. Як зазначає мама Андрія та Насті Олена Сидоренко, це місце – дійсно дивовижне.

«З карпатськими традиціями, історіями, музикою, творчістю – це те, що нам, можливо, і не знайомо. Це зовсім інша Україна. Різноманітні, різнокольорові майданчики, де діти відпочивали, спілкувалися, дізнавалися щось нове, цікаве, знаходили нових друзів», – каже Олена Сидоренко.

Організатори підготували насичену та яскраву програму. Діти насолоджувалися пейзажами та кришталево чистим повітрям, брали участь у ранкових руханках, конкурсах, різноманітних майстерках та всіляких активностях. Зокрема, відвідали екопарк «Долина вовків» та завітали до реабілітаційного центру бурих ведмедів.

«Давно не було такого гарного відпочинку. Ми ходили до лісу на озеро Синевір, їздили в аквапарк», – розповідає Андрій.

Олена Сидоренко мала можливісь відвезти своїх дітей прямо до табору. Каже, на власні очі бачила територію та й сама захопилася краєвидами.

«У порівнянні з сьогоднішнім Донбасом на Закарпатті панують тиша та спокій. Головне – не чути звуків сирен. Діти мали можливість оздоровитися, ну і, звісно, набратися натхнення на майбутнє навчання. Відпочити і фізично, і морально. З ними спілкувалися педагоги, психологи, надавали їм різнобічну допомогу», – каже пані Олена.

Жінка розуміє, наскільки важливим було відволікти дітей та подарувати їм нові враження. Чоловік Олени нині захищає Україну на передовій, а до цього працював шахтарем в компанії «Метінвест Покровськвугілля».

«Минулого року за покликом душі вирішив, що він має захищати країну, і як доброволець пішов до лав Національної гвардії України. І вже більше року він виконує свій громадянський обов’язок, має поранення, лікувався, але зараз вже повернувся до свого батальйону і служить», – розповідає про чоловіка Олена Сидоренко.

Більше року родині не вдавалося побачитись та зібратися разом. Але така нагода все ж трапилась. Тоді діти провели з батьком цікавий вікенд.

Нині школярі сповнені сил та налаштовані на навчання. І вони точно знають, що незабаром почують дзвінок у двері та побачать тата, який вже повернеться назавжди з Перемогою.

Раніше повідомлялося, що співробітниця шахтоуправління «Покровське» взяла участь у проєкті «Незламна мама» від «Фонду Маша» та гуманітарної ініціативи «Рятуємо життя» Групи Метінвест. Це програма стабілізації емоційного стану жінок і дітей, які постраждали від війни.