Компанія «Метінвест Покровськвугілля» в 2023 році виконала виробничі завдання. Про плани на майбутнє, допомогу Силам оборони та громадам присутності, а також зміни в структурі зарплати і наявні вакансії – в актуальному інтерв’ю генерального директора «Метінвест Покровськвугілля» Андрія Акулича для телеканалу «Орбіта».

– Пане Андрію, ми зустрічаємось з Вами напередодні Різдва та Нового року. У цей період зазвичай підбивають підсумки. Цей рік був складним, це другий рік війни. Як компанія «Метінвест Покровськвугілля» його витримала? Що було зроблено із запланованого?

– Саме тому, що це другий рік війни, ми навчилися жити в таких умовах. Багатому чого навчились і ми, і наші люди. І в цілому ми виконали виробничі завдання. Ми видобули 3 мільйони 100 тисяч тонн вугільного концентрату та пройшли 20 кілометрів гірничих виробок. Також ми продовжуємо будівництво повітроподаючого ствола №3. Це наш новий майданчик і це наше майбутнє.

І звісно, найсумніші події в цьому році – це прильоти по нашій інфраструктурі, по ППС-1, де загинула людина, наш співробітник. І це прильоти по місту Покровськ та громаді, де також постраждали наші співробітники та їх родини, вони втратили майно та житло. Ми допомагаємо цим родинам, як можемо, надаємо все, що потрібне для нормалізації життя.

– «Метінвест Покровськвугілля» – це частина великої компанії. Ваше основне завдання – працювати, давати людям роботу в містах присутності. Яка ще соціальна допомога була надана громадам і яка кількість податків була сплачена і залишилась саме в цих громадах?

– Загалом Покровський майданчик групи «Метінвест» в 2023 році сплатить близько 4 мільярдів гривень податків до бюджетів всіх рівнів. Близько 700 мільйонів з них – це регіональні податки, які сплачуються тут, у громаді. І за минулий рік вже склалася форма взаємодії з громадою, коли ми допомагаємо кожен раз, коли трапляються прильот чи якесь лихо. Ми допомагаємо будівельними матеріалами, технікою і всім, чим можемо допомогти і що потребує громада.

– Ми всі знаємо, що компанія «Метінвест» – це представник відповідального бізнесу, може, найвідповідальнішого в Україні. Окрім податків, які ще соціальні проєкти ви зараз розглядаєте разом з громадами присутності?

– Найбільш актуальне зараз – це допомога військовослужбовцям та їх родинам. У «Метінвесті» діє програма з цієї допомоги, і вона також реалізується на Покровському майданчику. Щодо інших соціальних проєктів, це відновлення дитячого відпочинку в цьому році на Західній Україні. Це додаткові інвестиції в парк автотранспорту, яким ми перевозимо наших співробітників. Ми закупаємо в цьому році вісім автобусів «Volvo» з Європи. Ну і, як я казав раніше, ми завжди допомагаємо родинам наших співробітників, які постраждали від прильотів, вибухів тощо.

– У межах мілітарної ініціативи «Сталевий фронт» Ріната Ахметова компанія «Метінвест Покровськвугілля» допомагає військовим. Можете розповісти про цей напрямок?

– Мабуть, ми найближче до фронту з усіх компаній «Метінвесту», ще Запоріжжя. Отже програма «Сталевий фронт» діє, ми регулярно допомагаємо військовим, які до нас звертаються. Це вже звичний обсяг допомоги – будівельні матеріали, техніка, дрони, EcoFlow тощо. Обсяг цієї допомоги в 2023 році становить близько 90 мільйонів гривень, зокрема фортифікація нашого регіону – близько 40 мільйонів гривень.

– Компанія «Метінвест» завжди славилася тим, що її працівники мали стабільні доходи і знали, що буде завтра. Розкажіть про виробничі плани, що нас чекає, наскільки стабільне майбутнє працівників компанії «Метінвест Покровськвугілля»?

– Це важливе питання. На наступний, а також на 2025 рік ми бачимо видобуток вугілля на рівні 2,8 мільйона тонн концентрату. Цей рівень обумовлений внутрішнім попитом компаній групи «Метінвест» та найближчим ринком України та Східної Європи. На жаль, чорноморські порти ще не відкриті для збільшення об’ємів, тому ми змушені залишитись на рівні 2,8 мільйона тонн на рік. Це формує нашу програму проведення гірничих виробок – проходки – на рівні близько 10-12 кілометрів на рік. Це наше бачення виробничих планів на 2024 та 2025 роки.

– Будь-який гірник знає, що проходка – це майбутнє підприємства. У компанії «Метінвест» завжди були довгострокові плани. Зараз вони є, чи закінчуються наступним роком?

– Наступного року також буде проведення виробок, і щороку воно буде проводитись, тому що проходка – це майбутнє шахти. Це по-перше, а по-друге – подивіться на наш повітроподаючий ствол №3. Ми продовжуємо інвестувати в цей проєкт, і дійсно ми дивимось у майбутнє, але відповідально, зважаючи на зовнішні інфраструктурні обмеження. Як я казав, це чорноморські порти та ринок збуту вугілля.

– Ми можемо казати, що на сьогодні підприємство має стабільні плани, які буде втілювати в життя, допоки це дозволить безпекова ситуація і загалом ситуація в країні?

– Так, в нас затверджений бізнес-план 2024 року, і ми його дотримуємось.

– Давайте поговоримо про тих людей, які будуть працювати в компанії «Метінвест Покровськвугілля». Вони будуть мати стабільну заробітну плату, соціальний пакет?

– У нас є гарна новина – ті бойові виплати, які раніше фінансувалися з фондів, з 1 січня вводяться в структуру заробітної плати. Тому для співробітників – це підвищення середнього рівня доходу: це відпускні, лікарняні. І що дуже важливо – це рівень середнього доходу для розрахунку пенсії. При цьому компанія «Метінвест» бере на себе додаткове навантаження, і це буде близько 13 мільйонів гривень на місяць платежів до бюджету, тобто податків.

– Чи буде прийом на роботу?

– Так, прийом на роботу і зараз відкритий, але в умовах скорочення проходки прийом відкритий на ті вакансії, які зараз потрібні шахтоуправлінню «Покровське» й іншим нашим підприємствам. Прохідницькі бригади зараз будуть повністю доукомплектовані прохідниками, ГРП, щоб не було переробок і додаткового навантаження на співробітників.

– А на які спеціальності зараз відкритий набір?

– Це допоміжні спеціальності в шахтоуправлінні, підземні спеціальності. Зараз відкритий найм на фабрику, на наше залізничне підприємство – «Вуглепромтранс». Також нам потрібні водії автотранспорту. У нас працює кадровий центр: можна прийти і подивитися всі спеціальності, на які відкритий найм.

Читайте також: Відділ найму «Метінвест Покровськвугілля» відновив роботу в Покровську за новою адресою

– Закінчуючи це інтерв’ю, я прошу Вас щось побажати всім працівникам «Метінвест Покровськвугілля», всім людям, які дивилися це інтерв’ю.

– Усім співробітникам «Метінвест Покровськвугілля», наших підприємств та мешканцям громади і їх родинам – побажання мужності, безпеки та надії на Перемогу.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що «Метінвест Покровськвугілля» передав захисникам чергову партію допомоги до Дня збройних сил України.