На Донеччині, а також у східних, південних, подекуди – в північних областях України виявлено небезпечне поширення осередків мишоподібних гризунів. Про це попереджають у Департаменті агропромислового розвитку та земельних відносин Донецької облдержадміністрації.

Зазначається, що розмноженню мишей посприяла аномально тепла осінь з дощами та наявність свіжих кормів. Зараз спостерігається стрімке заселення гризунами посівів озимих культур, що становить для рослин серйозну загрозу.

«Варто враховувати, що мишоподібні гризуни мають надзвичайно високий потенціал розмноження – протягом 6 місяців за присутності на 1 гектарі до 3 жилих колоній з однією батьківською парою полівки сірої в кожній можна отримати орієнтовно 600 особин потомства, здатних знизити врожайність озимих зернових та ріпаку на 30–70%», – повідомляють у Департаменті агропромислового розвитку Донецької ОДА.

Які мишоподібні гризуни живуть на Донеччині

Найбільш поширений на Донеччині вид – полівка звичайна, на яку припадає 75% видового складу мишоподібних гризунів. Одна самка у нашій зоні степу може привести до десяти виводків. 

Ще 25% припадає на мишу курганчикову – це різновид хатньої миші, тільки менша за розміром. Характерною її особливістю є осіннє збирання великих запасів корму на зиму та споруджування над ними земляних курганів близько 1 м у діаметрі та 0,5 м заввишки.

Методи боротьби

«При виявленні 3-5 жилих колоній мишоподібних гризунів на гектар необхідно проводити захисні заходи. Миші продовжують масово розмножуватися, поки середньодобові температури повітря не знижуються нижче +5°С. При механізованому внесенні принад необхідно застосовувати біологічний метод, використовуючи препарати, які містять бактерії мишиного тифу. Вони безпечні для інших живих організмів, адже на відміну від хімічних препаратів впливають лише на мишей і не чинять шкідливої дії на тварин та птахів», – повідомляють у департаменті агропромислового розвитку.

Також зазначається, що зернові приманки на основі хімічних речовин (бродіфакуму, бромадіалону та флокумарину) повинні розкладатись обов’язково вручну, мірними ложечками по 3-4 г на нірку з обов’язковим прикриттям нірки (засипанням землею). Особливістю цих препаратів є відкладена дія, тобто шкідники гинуть не одразу після того, як з’їли приманку, а за кілька днів. Такий ефект створений для того, аби інші гризуни не відмовлялись їсти отруйну принаду, побачивши смерть іншої миші.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що прифронтові регіони зазнали масового нашестя мишей. Гризуни дошкуляють аграріям, жителям сільської місцевості, а також військовослужбовцям на передовій. Бійцям ЗСУ доводиться виявляти винахідливість, аби боротися з непроханими квартирантами.