Цього року прифронтові регіони зазнали масового нашестя мишей. Ми вже розповідали, що на Донеччині гризуни дошкуляють аграріям, жителям сільської місцевості, а також військовослужбовцям на передовій.

Українські військові діляться відео, де показують методи боротьби із непрошеними квартирантами у бліндажах та окопах.

Військовослужбовець київської бригади територіальної оборони ЗСУ Олександр Жуган присвятив темі нашестя мишей колоритний допис на своїй сторінці в Facebook.

«Третю ніч. Витрушую мишу зі спальника. Вона не кусає, нічого. Просто в якийсь момент я розумію, що я в спальнику не сам. Миша з усіх сил вдає із себе котика, поки що я не ведусь. Взагалі мишей мільйони. У них тут своя атмосфера і своя цивілізація. Ми спостерігаємо еволюцію в дії», – написав Олександр Жуган.

Гризуни знищують запаси продовольства, псують електроніку, обладнання та спорядження, особисті речі військових. Тож військовослужбовці протистоять їм усіма доступними методами. Деякі обирають класичний вихід із ситуації – заводять котів. Також у хід ідуть пластикові пляшки. А хтось проявляє винахідливість та виловлює гризунів за допомогою саморобної вудки.

«ЗСУ рибалка 2023. Все дуже просто: свічка, шампур й кусочок шнурівки», – військовослужбовець на відео розповідає про тонкощі відлову мишей.

Нагадаємо, причинами нашестя мишей називають аномально теплу погоду та велику кількість занедбаних полей через війну. Подібне явище на фронті вже спостерігали раніше – восени 2015-го. Тоді біологи пояснювали причини різкого зростання поголів’я гризунів тим, що бойові дії розлякали хижаків (сов, лисиць та інших), які регулюють їх популяцію.