Водіїв у стані наркотичного сп’яніння більше, аніж тих, хто сідає за кермо під впливом вжитого алкоголю. У Покровському наркодиспансері розповіли про результати експертиз.

Люди, що сідають за кермо в такому стані, наражають на небезпеку як інших водіїв, так і пішоходів. За словами інспектора з комунікацій Покровського районного управління поліції Миколи Лебеденка, якщо патрульні поліцейські мають сумніви під час зупинки авто, вони можуть запропонувати провести експертизу, щоб визначити, чи дійсно водій знаходиться під впливом алкоголю або інших речовин.

"Відмова від такої процедури не звільняє підозрюваного від відповідальності. Якщо водій погодиться, він проходить процедуру", — зауважив інспектор. 

У наркодиспансері Покровська такий огляд займає лише декілька хвилин. Керівниця закладу Ніна Саркісян стверджує, що за 9 місяців цього року було проведено майже 600 таких досліджень.

"На відміну від минулих років, 70% в нетверезому стані й в більшості випадків — це солі. В стані алкогольного сп'яніння водіїв стало значно менше, а сьогодні превалює вживання наркотичних засобів", — підкреслює фахівець. 

Ніна Саркісян зізнається, така статистика лякає, адже подібні хімічні речовини всього за 2-3 місяці можуть привести до повного руйнування нервової системи та незворотної деградації особистості. Наслідки вживання наркотиків у кожної людини виявляються по-різному, але найрозповсюдженішими симптомами є різкі перепади настрою від збудженого і гіперактивного до агресивного, галюцинації та параноя.

Інспектор Микола Лебеденко каже, якщо експертиза доведе, що в організмі дійсно є заборонені речовини — правоохоронці складатимуть протокол.

"Усі ці водії притягують до адміністративної відповідальності згідно зі статтею 130 адміністративного кодексу України. Вона передбачає штраф від 17 до 34 тисяч гривень. А також позбавлення прав керування до трьох років", — додає Микола Лебеденко.

Поліція постійно проводить роботу з виявлення осіб, що зберігають та розповсюджують наркотичні засоби. Нещодавно у Мирнограді затримали чоловіка із партією психотропної речовини вартістю близько трьох мільйонів гривень. Правопорушнику загрожує до 12 років позбавлення волі.

Детальніше про ситуацію із наркотичними засобами у Покровській громаді — в сюжеті ТК "Орбіта"

Раніше Pokrovsk.news розповідав, як пройшла нарада Донецької облдержадміністрації з питань боротьби із незаконним ввезенням та обігом алкоголю на території області.