Ціни на овочі, фрукти та молочну продукцію можуть зрости, а яйця – подорожчати до 75 грн за десяток. Про це повідомив Голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду.

«Традиційно восени починає зростати ціна овочів та фруктів, адже під час холодів їх потрібно зберігати у спеціалізованих сховищах. Це призводить до зростання собівартості виробництва та зменшення пропозиції, тому що господарства, що не мають таких сховищ, намагаються до початку холодів реалізувати свою продукцію, а господарства, в яких є склади, намагаються «розтягнути» реалізацію до початку літа, коли ціна буде вищою», – пояснив Олександр Гайду.

За його словами, очікується щомісячне зростання ціни на фрукти та овочі на 5-10%. Ціни на молочні продукти також підуть угору, але лише на 3-5%. Крім того, цієї зими варто очікувати суттєвого збільшення ціни на курині яйця.

«Рекордсменом зі зростання цін цього року знову будуть курячі яйця. Велика частка яєць в Україні виробляється саме в невеликих господарствах. Зараз ми знаходимося в точці, коли зменшується пропозиція від домогосподарств, і ціна починає підійматися вгору. Тому велика ймовірність того, що до новорічних свят ціни сягнуть показника минулого року, коли яйця на полицях коштували близько 75 грн за десяток», – вважає Голова Аграрного комітету. 

Олександр Гайду зазначив, що попри очікуване підвищення цін, більшість продуктів восени 2023 року все одно будуть дешевшими, ніж минулого року. Наприклад, вартість гречки вже знизилася вдвічі. До того ж, цьогорічний врожай цієї культури є рекордним, що теж сприятиме зниженню ціни на крупу.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в Україні ціна газу, тепла та гарячої води не збільшиться до кінця опалювального сезону.