В Авдіївці з’явилась можливість порятунку більшої кількості пацієнтів, хворих на COVID-19, ніж раніше, завдяки системі зберігання та газифікації рідкого кисню, яку урочисто відкрили у місті 26 жовтня. Про це повідомляє Авдіївська міська військово-цивільна адміністрація на своїй сторінці у Facebook.  

Кисневу станцію встановлено коштом Благодійного фонду Ріната Ахметова. Транспортні витрати з доставки кисню у фронтове місто взяла на себе Авдіївська міська військово-цивільна адміністрація.

Система являє собою два модульні газифікатори та прокладені до центральної лікарні кисневі траси. Відтепер ліжко-місця з хворими на коронавірус оснащено додатковими кисневими точками. Станом на сьогодні в роботі вже 37 таких виходів, а найближчим часом загалом працюватиме 81 киснева точка. Наразі запасу системи вистачає на 6 днів. Кисень регулярно доставлятимуть у Авдіївку з Маріуполя.

В урочистому заході з нагоди відкриття системи зберігання та газифікації рідкого кисню взяли участь керівник Авдіївської міської ВЦА Віталій Барабаш разом із заступниками, генеральний директор ПрАТ «АКХЗ» Віталій Літовка, народний депутат ВР України Муса Магомедов, директор КНП «Авдіївська центральна міська лікарня» Тетяна Пурій та інші медичні працівники закладу.

«Пандемія косить людей вже другий рік, - зазначив очільник Авдіївської адміністрації Віталій Барабаш. - На жаль, багатьох вже не повернути. Для нас це стало серйозним приводом для об’єднання зусиль громади задля подолання цієї хвороби. За облаштування лікарні таким важливим обладнанням вдячний фонду Ріната Ахметова та МЕТІНВЕСТ, спільно з якими ми реалізуємо купу проєктів з перетворення лікарні. Для нашого міста це обладнання є дійсно важливим, і це дуже серйозна допомога. Для пацієнтів це - ковток життя!»

Зі свого боку, гендиректор АКХЗ Віталій Літовка згадав про те, що вже зроблено для лікарні у синергії соціально відповідального бізнесу, місцевої адміністрації, державних програм задля порятунку багатьох життів. Він побажав мешканцям міста міцного здоров’я, щоб їм не довелося цим обладнанням скористатися.

Муса Магомедов розповів, що наразі металурги Донеччини активно працюють над тим, аби максимізувати виробництво не металу, а саме кисню для медиків. Нардеп впевнений, що спільними зусиллями влади, приватного сектору і всіх небайдужих людей можна боротися і врешті решт подолати епідемію.

Нагадаємо, раніше за підтримки компанії МЕТІНВЕСТ та Фонду Рината Ахметова було встановлено кисневу станцію на території Покровської КЛІЛ.