Зважаючи на невтішну статистику, саме час нагадати громадянам про необхідність дотримання правил пожежної безпеки у побуті – пишуть рятувальники Донеччини на своєму сайті.

Вогнеборці вже почали фіксувати збільшення кількості пожеж у житловому секторі, що призвели до загибелі людей. Так, лише минулої доби у житловому секторі країни виникло 88 пожеж, внаслідок яких загинуло 12 громадян, а ще 7 — постраждали.

На Донеччині, зокрема, вогнеборці виявили трьох загиблих під час ліквідації пожеж у с. Торецьке Добропільського району, в смт Гостре (м. Селидове) та у Красногорівці.

На Житомирщині упродовж 24 вересня, попередньо через необережне поводження з вогнем, на пожежах у с. Веприн Радомишльського району та в с. Гладковичі Овруцького району загинуло двоє людей.

Ще по одному смертельному випадку зафіксовано у Вінницькій, Полтавській, Дніпропетровській, Тернопільській, Чернігівській, Київській областях та у столиці.

Як зазначають рятувальники, основними причинами виникнення займань і, як наслідок, загибелі людей, є саме власна недбалість громадян та нехтування елементарними правилами пожежної безпеки у побуті. В очікуванні опалювального сезону такий причинно-наслідковий зв'язок особливо яскраво виражається різким зростанням статистичних показників смертності на пожежах у житловому секторі.

Тож Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням неухильно дотримуватися правил пожежної безпеки. Розповідайте дітям про небезпеку, яку приховує у собі вогонь.

Майже кожній пожежі можна запобігти! Для цього слід обов'язково обговорити в родині не тільки заходи щодо запобігання пожежі, а й порядок дій у разі її виникнення: спосіб виклику пожежно-рятувальної служби “101”, евакуації дітей, гасіння пожежі на початковій стадії, безпечні маршрути виходу з приміщення.

Завжди дбайте про належний протипожежний стан власних помешкань! Зокрема:

  • не залишайте малолітніх дітей без нагляду та не дозволяйте їм бавитися сірниками;
  • якщо ви обігріваєте помешкання за допомогою пічного опалення, обов'язково перевірте його справність;
  • слідкуйте за станом та справністю електромережі;
  • у разі виходу з приміщень не залишайте увімкненими телевізори, праски, тощо;
  • не паліть у ліжку;
  • намагайтеся уникати перевантаження електричних мереж, не вмикайте одночасно побутові електроспоживачі великої потужності.

Пам'ятайте! Лише виконання елементарних правил пожежної та власної безпеки зможе зберегти ваше життя та майно від вогню.