З початку року на відкритій місцевості Покровського району сталося понад 200 займань, а вересень є періодом прогнозованого збільшення кількості таких пожеж через спалювання сухої рослинності. Про це повідомили співробітники ДСНС.

«Такі пожежі не тільки чинять шкоду навколишньому середовищу, а ще й завдають значних втрат для держави. Побічний збиток за цей рік склав вже 94 мільйони», – розповідає головна інспекторка ВЗНС Покровського РУ ДСНС Інна Фоміна.

За останній тиждень літа у Покровському районі зареєстровано 34 займання на відкритій місцевості, з яких 14 – упродовж одного дня.

«Громадяни прибирають свої присадибні ділянки й не знають іншого способу знищити цю суху рослинність, ніж її підпалити. Існує навіть такі міфи: якщо траву спалити, то наступного року буде краща земля, проте саме підпалювання сухої рослинності знищує верхній шар ґрунту і наносить непоправну екологічну шкоду», – каже рятувальниця. 

Окрім цього, дії паліїв є неправомірними та підлягають покаранню, яке у воєнний час посилено. 

«Для громадян штраф складає від 3060 до 6120 грн. Якщо такі дії вчиняє посадова особа, штраф від 15 тисяч до 21 тис. грн. Відповідно до карного кодексу, на час воєнного стану такі дії прирівнюються до диверсій, і вже передбачена кримінальна кримінальність», – підкреслює Інна Фоміна.

Як розповіли фермери Покровської громади, спалювання стерні знищує величезну кількість мікроорганізмів, які б за один – два роки перетворили солому на поживний гумус. А оранка після спалювання сухої рослинності ще більше посилює негативний ефект. Як результат – збіднені чорноземи і низькі врожаї. 

Детальніше про негативні наслідки спалювання стерні – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав, у яких громадах Покровського району сталося найбільше пожеж.