На території Донецької області існує великий ризик відключення світла, і тоді в пригоді стають генератори. Але люди часто використовують ці прилади, не знаючи основних правил безпеки при їх експлуатації. Правила користування генераторами нагадали рятувальники Покровського районного управління Головного управління ДСНС України у Донецькій області.

У ДСНС попередили, що пересувні електростанції є джерелом підвищеної небезпеки. Саме тому варто купувати сертифіковану продукцію тільки в ліцензованих точках продажу та уважно дотримуватись інструкцій виробника.

«Генератор необхідно розміщувати ззовні будівлі (бажано під навісом) або в окремому технічному просторому приміщенні з працюючою вентиляцією і можливістю провітрювання, а відстань від генератора до суміжних об’єктів (будівель, стін з вікнами, автомобілів тощо) має бути не менше 6 метрів», – зазначають рятувальники.

Будь-яке пошкодження електричних провідників або обладнання повинно бути усунуто негайно. Необхідно перевірити технічні характеристики, специфікацію та потужність даної моделі генератора та перед підключенням одягнути сухий захисний одяг (гумові рукавички, взуття на гумовій підошві, бажано засоби захисту органів зору та слуху). При підключенні електричних приладів необхідно використовувати подовжувачі й кабелі високої якості, без пошкоджень і порізів. На вилках електроприладів повинен бути заземлюючий контакт.

Пальне та мастило для генератора необхідно зберігати окремо, на відстані не менше 10 метрів до суміжних об’єктів (будівель, автомобілів) у спеціальних каністрах, які призначені для зберігання палива, поза межами жилої зони. Найбезпечніше зберігати пальне в провітрюваній окремо розташованій зоні з навісом і з обмеженим доступом для сторонніх осіб та дітей.

«Не допускайте проливу палива та щільно закривайте каністри. У випадку проливу палива посипте місце проливу піском, який потім складіть у металевий ящик чи відро», – попереджають рятувальники.

Під час використання генераторів забороняється:

вносити зміни в конструкцію генератора;

розміщувати генератор у замкнутому приміщенні без вентиляції, а також у вибухонебезпечному середовищі, в підвалах та в приміщеннях з можливим перебуванням людей;

палити та користуватися джерелами відкритого вогню під час заправки та експлуатації генератора;

відкривати кришку баку працюючого генератора;

заправляти генератор при працюючому або не охолодженому двигуні;

об’єднувати генератори у ланцюг;

перевищувати максимально допустимий струм вихідного роз'єму генератора.

«Під час роботи електрогенератора контролюйте його технічний стан. У разі виявлення підтікань палива, мастила або сторонніх звуків, що свідчать про його несправність, негайно вимкніть електрогенератор та знеструмте його», – зазначають у ДСНС.

Дії у випадку займання генератора

Негайно повідомити про це ДСНС за телефоном 101. При цьому необхідно назвати місцезнаходження об’єкта, вказати місце виникнення пожежі, обстановку на пожежі, наявність людей, а також повідомити своє прізвище.

З неструмити електрогенератор.

Вжити за можливості заходи щодо гасіння чи локалізації пожежі первинними засобами пожежогасіння. У таких випадках краще використовувати вогнегасники для гасіння пожежі класу В (горіння рідких речовин або твердих речовин, які розтоплюються). Цю інформацію можна знайти на етикетці вогнегасника. Також у інших ситуаціях можливе використання кошми або щільної ковдри, якими необхідно накрити генератор.

Раніше повідомлялося, що покровські рятувальники нагадали, які дії врятують життя під час повітряної тривоги.