У зв'язку з перенаправленням військового ПДФО з місцевих бюджетів на потреби оборони, Мирноградська громада у 2024 році недоотримає близько 250 мільйонів гривень. Деталі повідомив начальник Мирноградської міської військової адміністрації Юрій Ключка. 

«Залишаться тільки зарплати, енергоносії, а потім вже будемо дивитись по ресурсах, куди ми можемо їх витратити. Скоріш за все, нас поставлять в більш жорсткі рамки, куди ми можемо витрачати вільні залишки в 2024 році, якщо буде перевиконання бюджету. Тому на сьогодні ми маємо розуміння, що ми можемо витрачати кошти на будівництво укриттів, заробітну плату та енергоносії», – пояснює начальник Мирноградської МВА. 

Бюджет Мирноградської громади на наступний рік стане відомим приблизно за місяць. В умовах фінансових труднощів вже були скорочені вакантні місця в бюджетних установах. До оптимізації витрат можна віднести й закриття пологового відділення. 250 мільйонів, що були в громади в цьому році, використали на потреби, на які у 2024-му, можливо, не буде достатньо коштів – зазначив очільник громади.

«Ми, перш за все, привели до ладу дороги. Відремонтували близько 16 тисяч квадратних метрів ямковим ремонтом та відсипали близько 8 тисяч квадратних метрів доменним шлаком у приватному секторі. Близько 22 мільйонів витратили на дороги, приблизно на 15 мільйонів придбали обладнання для лікарні та перевели 211 квартир на індивідуальне опалення», – розповідає Юрій Ключка. 

Однак, за його словами, ситуація не є критичною. Громада, як і всі інші, скоріш за все, отримає дотацію вирівнювання. Вже досягнуті домовленості з обласним керівництвом щодо програми забезпечення водою району 5/6. Планується, що майбутнє альтернативне джерело води зможе постачати воду в загальну систему водопостачання двох громад – Покровської та Мирноградської.

«У наступному році будуть реалізовані декілька проєктів. З міркувань безпеки я не можу розповісти, що це за проєкти. Але один з них буде стосуватися прокладання нового водогону від ВНС №4 до ВНС №10 в районі 5/6 з діаметром труби 200», – каже Юрій Ключка.

Очікується, що реалізація проєкту розпочнеться на початку наступного року. Зараз Мирноградська громада збільшила графік подачі води за рахунок технологічної доби та відсутності поливів. Тепер вода в ті дні, коли працюють насосні, подається ввечері з 17:00 до 23:00, а вранці – з 5:00 до 10:00. У громаді наразі існує проблема з облаштуванням укриттів у навчальних закладах. Роботи з облаштування будуть продовжені, але можливо, доведеться змінити підрядника.

Детальніше про бюджет громади – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав, як зміниться бюджет Покровської ТГ після вилучення військового ПДФО.