Президент України Володимир Зеленський підписав закон, згідно з яким податки з доходів військовослужбовців, поліцейських та осіб рядового і начальницького складу перенаправляються з місцевих бюджетів до державного.

З 1 жовтня по 31 грудня 2023 року, як пояснив народний депутат України Ярослав Железняк, «військовий ПДФО» спрямовується до державного бюджету в пропорції 50 на 50: 13 млрд грн Держспецзв'язку на дрони і стільки ж – Міноборони на закупівлю артилерійських систем.

З початку наступного року «військовий ПДФО» розподілятиметься за наступною схемою: 45% – Держспецзв'язку на дрони; 45% – Мінстратегпрому для розгортання виробництва боєприпасів та зброї; 10% – розпорядникам сектору безпеки і оборони для автоматичного розподілу між військовими частинами пропорційно відповідно до сплаченого ПДФО.

Як зміниться після вилучення «військового ПДФО» бюджет Покровської громади, пояснив начальник Покровської міської військової адміністрації Сергій Добряк.

«У 2023 році ми недоотримаємо 17 мільйонів у жовтні та згідно з розрахунками – по 11 мільйонів у листопаді та грудні. По року ми недоотримаємо 240 мільйонів гривень», – зазначив Сергій Добряк.

За його словами, майбутній бюджет громади – це бюджет виживання. У нього буде закладено тільки те, що може забезпечити громаду водою, теплом та зарплатнею бюджетникам. Про скорочення кількості останніх поки не йдеться, але і мотиваційних виплат для них вже не буде.

«Ми з вами ще в більш-менш кращому стані, тому що в нас з вами є великий платник податків – це шахтоуправління. У левовій частці громад бізнес релокований або виїхав, тому для них це було одним з основних джерел фінансування», – підкреслює Сергій Добряк.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі написав, що уряд і далі допомагатиме регіонам.

«Місцеві бюджети у 2024 році все одно отримають від податку на доходи фізосіб більше, ніж вони отримували у 2021 році. В регіони буде спрямовано додаткові 62 млрд грн порівняно з 2021 роком. Це дозволить громадам закривати всі необхідні та першочергові потреби», – зазначив прем’єр-міністр.

Детальніше про зміни в бюджеті Покровської громади – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що Верховна Рада України ухвалила Державний бюджет-2024.