Ті, хто безкоштовно оселив у своєму житлі внутрішньо переміщених осіб, можуть розраховувати на грошове відшкодування за комунальні послуги за програмою «Прихисток». Деталі розповіла начальниця УСЗН Добропільської міської ради Ірина Ширина.

«Щомісяця до 5 числа фізична особа, яка розмістила ВПО, надає заяву із зазначенням, з якої дати проживала внутрішньо переміщена особа протягом попереднього місяця. Заява розглядається протягом п’яти днів», – розповідає Ірина Ширина.

Таку заяву власник житла має писати кожного місяця. Водночас представники управління можуть здійснювати перевірки поданої інформації на предмет фактичного розміщення ВПО, умов проживання і безоплатності розміщення. 

Цього літа компенсація становила 443 гривні на особу за місяць. Однак напередодні початку опалювального сезону ця сума зросла.

«Вона складає 30 гривень за одну людину в день. Тобто з 1 жовтня по 31 березня розмір такої компенсації становитиме 900-930 гривень на місяць у залежності від кількості днів», – каже Ірина Ширина.

В УСЗН зазначають, що раніше частина переселенців залишалася в громаді на кілька тижнів, а потім вирушала далі. Зараз приїздять на постійне проживання, тому кожного місяця за компенсацією звертаються кілька нових власників житла.

«На сьогодні звернулися 72 власники житла, які розмістили в себе 143 внутрішньо переміщені особи. Переважно це власники житла з міста Добропілля. Є також власники з міста Білицького, смт Водянське, дві особи зі Святогорівки», – розповідає головний спеціаліст сектору контролю Добропільського УСЗН Віталій Якунін.

Відшкодування надається тільки за тих ВПО, які перемістилися із зони бойових дій, з окупованих територій, або тих, у кого зруйноване житло. Перевіряють і власників осель: компенсація за розміщення ВПО, які є членами їхніх сімей, не надається. Крім цього, компенсація надається за умови відсутності заборгованості з комунальних платежів.

Компенсація виплачується за рахунок державного бюджету та Червоного Хреста. Виплати здійснюються із затримкою, але є регулярними, тому фахівці рекомендують користуватися цією допомогою.

Детальніше про програму «Прихисток» – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав, скільки покровчан вже отримали компенсацію за програмою «єВідновлення».