Самостійне лікування авітамінозу в зимову пору року може завдати шкоди організму, якщо не порадитись із лікарями. Деталі дізнавалася знімальна група ТК «Орбіта»

Більшість мешканців Покровська, з якими поспілкувалися журналісти, розповіли, що борються із зимовим авітамінозом, вживаючи фрукти: яблука, мандарини, апельсини і фейхоа. Цю їжу вони вважають натуральним джерелом вітамінів, які допомагають їм підтримувати здоров'я протягом холодних місяців. Водночас деякі мешканці міста віддають перевагу синтетичним препаратам, які можна придбати в аптеках.

Проте сімейна лікарка Руслана Маслова називає такий підхід неправильним й рекомендує і в лікуванні, і в профілактичних заходах дослухатись до медиків.

«Від передозування вітамінів можуть бути дуже погані наслідки. Можуть бути порушення гормонального фону, порушення серцевого ритму, нудота та інші симптоми», – зауважує лікар.

При проявах втоми, слабкості, випадінні волосся та ламкості нігтів сімейний лікар відправить такого пацієнта на аналізи – і, за словами Руслани Маслової, в таких випадках не обійтись загальними показниками. 

«Якщо ми думаємо, що це може бути анемія: залізодефіцитна, B12-дефіцитна, фолієводефіцитна – бажано пройти комплекс. Це феритин, B9, B12, трансферин. Тобто визначити, яка саме анемія, а потім вже призначати лікування», – пояснює пані Руслана. 

Призначення вітамінів, за словами лікарки, буде дорівнювати лікуванню. Наприклад, анемію можна лікувати кілька місяців. При цьому варто харчуватися за принципом здорової тарілки, в якій повинні бути збалансовані клітковина, білок, жири та вуглеводи. А ще потрібно спати, відпочивати, гуляти та займатися хоча б фізкультурою.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта». 

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що Верховна Рада ухвалила закон про медичний канабіс.