Цього року відновлено конкурс STEAM-проєктів для молоді Донеччини «Школа Техно». Про умови конкурсу розповів старший викладач кафедри автоматики та телекомунікації Донецького національного технічного університету Гліб Ступак.

Нагадаємо, конкурс «Школа Техно» був започаткований у 2020 році. Переможцем першого сезону стала команда школи з Великої Новосілки з проектом «Розумна теплиця», яка отримала 250 тисяч гривень на його реалізацію.

«За умовами конкурсу, ми очікуємо команди з Донецької області. Це можуть бути діти, які представляють не тільки свій навчальний заклад – вони можуть представляти окремі міста чи окремі громади», – розповідає Гліб Ступак.

Для участі в конкурсі «Школи Техно» потрібно подати заявку онлайн. Майбутні учасники мають запропонувати ідею, яку буде корисно втілити в життя.

«Ми в цьому році не акцентуємо увагу на тому, що напрацьовуємо рішення саме для школи. Це рішення, які можуть допомогти громаді, допомогти Україні, рішення, які можуть бути дотичними до безпекової складової. Дуже багато зараз заявок, пов'язаних саме з ментальним здоров'ям молодих людей», – розповідає Гліб Ступак.

Фінансове забезпечення в умовах відсутності спонсорських коштів бере на себе ДонНТУ.

«Для п'яти команд, які будуть обрані для участі в фінальному етапі змагання, ми профінансуємо їхні прототипи. Розмір фінансування до 10 тисяч гривень», – каже Гліб Ступак.

Термін подачі заявок від команд – до 25 березня. Після роботи журі 28 березня розпочнеться навчання, що триватиме 6 тижнів.

П’ять команд з Донеччини запросять на інкубаційну програму, в межах якої школярі будуть розробляти свої проекти, створювати прототипи. Всі серії цього періоду для них проходитимуть онлайн, а фінал організатори хочуть провести офлайн у столиці.

Ще п’ять команд, що не будуть конкурувати зі школярами Донеччини, планують зібрати з учнів Волині – адже саме туди після початку повномасштабного вторгнення був релокований ДонНТУ.

Команда має складатися з 5 учнів 9-11 класів та вчителя-куратора, а ДонНТУ посилить її ментором зі складу своїх студентів. Два переможці «Школи Техно», донецька та волинська команди, зі своїми проектами автоматично стануть фіналістами Всеукраїнського щорічного конкурсу STEAM-train, запланованого на осінь 2024 року. Тому в командах, що хочуть брати участь у «Школі Техно», 11-класників повинно бути не більше половини.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».