Ветеринари констатують, що в домашніх тварин збільшилась кількість захворювань, пов’язаних зі стресом на фоні війни. Про це розповіли в Мирноградському зооветцентрі.

На прийом до ветеринарів привозять багато чотирилапих з прифронтових населених пунктів. Майже у кожної тварини піроплазмоз та ентерит. Окрім вірусних захворювань, собаки та коти мають хвороби, що колись вважалися виключно проблемою людства.

«Дуже багато тварин поранених, зі зламаною долею. Багато тварин перебувають у стресі, в них дуже багато виділяється адреналіну, і на фоні цього велика кількість захворювань: й інсульти, і нирки страждають, агонії», – розповіла ветеринарна лікарка Іванна Петрова.

Рідною для співробітників Мирноградського зооветцентру стала кішка Дуся, яку привезли військові з Авдіївки. Часто іменами для таких кішок та собак стають назви населених пунктів, звідки їх врятували.

«Звідти зараз Авдіївки. Якщо з Очеретиного, Очерет називають», – розповідає Іванна Петрова.

Ветеринарна лікарка каже, що тваринам, які бояться і не розуміють, що відбувається, людина може допомогти своєю щирою любов’ю.

«Оберігати їх. Якщо дуже реагують на вибухи, давати антистресові. Не намагатися чимось їх замінити: наприклад, заховати тварину. Ні, це повинні бути антистресові препарати. Вони не викликають залежності, тільки заспокоюють тварину», – каже пані Іванна.

Детальніше про роботу єдиного в Мирнограді зооветцентру – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news розповідав, на що звернути увагу, якщо вирішили взяти додому безпритульну тварину.