Війна залишає без домівок не лише людей, але й тварин. Деякі люди підгодовують безхатьків та майструють для них найпростіші будиночки, а інші йдуть на більш серйозний крок, приймаючи тварин до своїх сімей. На що варто звернути увагу, беручи додому безпритульну тварину, розповів ветеринар В'ячеслав Папазов.

За його словами, допомагаючи безпритульним тваринам, важливо дотримуватися елементарних правил безпеки. Ветеринар наголошує, що тваринку слід привести до ветеринарної клініки, аби уникнути проблем у майбутньому.

«Бажано не нести вашу тварину одразу додому, а краще звернутися до ветеринарного спеціаліста, який перевірить її на наявність грибків. Адже стригучий лишай передається людям», – підкреслює фахівець. 

Після огляду вушок лікар перевірить тварину на наявність кліщів, а також вивчить волосяний покрив.

«Обов'язково перевіряємо на наявність грижі. Якщо тварина доросла, досвідчений лікар може по зубах визначити приблизний вік. Також лікар обов'язково порекомендує зробити дегельмінтизацію – тобто потруїти глистів. Потім чотири дні потрібно спостерігати, є в калі глисти чи ні. Якщо є, бажано на 10 день повторити дегельмінтизацію, а на 12-й – вакцинувати тварину», – пояснює В'ячеслав Папазов.

Щодо щеплень проти сказу, лікар підкреслив: «У нас дуже неблагополучний регіон, тому робіть це регулярно».

Після проведення усіх процедур ветеринар відзначить у паспорті тварини, проти якої хвороби її вакциновано. 

Більше інформації – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що на території Донецької області існує ризик повернення сказу.