У Вінницькій області людина померла від сказу після укусу домашньої кішки. У поточному році це перший в Україні випадок цієї хвороби серед людей. Про ситуацію на Донеччині розповіла в.о. завідувачки санітарно-карантинного відділу ДУ «Донецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» Олена Медвєдєва.

За її словами, в Донецькій області епідемічна ситуація зі сказу наразі стабільна, але існує ризик ускладнення. Станом на 10 листопада зареєстровано 30 підтверджених випадків захворювання серед тварин.

«У Добропільській громаді – 4 випадки, Криворізькій – 1, Шахівській – 3, Білозерській – 1, Краматорській – 6, Дружківській – 2, Олександрівській – 7 випадків, у Великоновосілківській – 4, у Покровській та Слов'янській – по 1 випадку», – констатує Олена Медвєдєва. 

На сказ захворіло 11 домашніх і троє безпритульних котів, п’ять домашніх собак і двоє безхатьків, а також велика і дрібна рогата худоба та дикі тварини. При цьому минулого року в області був виявлений лише один випадок сказу серед тварин.

«Щеплення від сказу проводяться переважно домашнім тваринам, а безпритульним – вибірково, де працюють волонтери або небайдужі люди приводять на щеплення», – зазначила Олена Медвєдєва. 

У другому півріччі поточного року зафіксовано зростання кількості нападів тварин на людей.

«За 10 місяців 2023 року в заклади охорони здоров'я звернулись 1198 цивільних осіб. Щеплення було призначене в 40% випадків. Я хочу в черговий раз звернути увагу на те, що сказ – це особливо небезпечне захворювання. Ліків проти нього не існує, 100-відсоткова летальність. Єдиним шансом запобігти розвитку хвороби після укусу тварини є екстрене звернення за медичною допомогою і своєчасна вакцинація», – наголошує фахівчиня. 

При укусі або подряпинах необхідно промити рану проточною водою з господарським милом 15 хвилин, обробити краї рани спиртом або настоянкою йоду і накласти стерильну пов’язку, звернутися до травматолога або до хірурга, за необхідності – пройти курс щеплень від сказу.

«Курс щеплень проти сказу складається з 5 ін'єкцій протягом місяця: це 0 день, 3, 7, 14 і 28 дні. Заклади охорони здоров'я нашого регіону забезпечені вакциною в достатній кількості», – підкреслює Олена Медвєдєва.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в жовтні був зафіксований випадок сказу тварини в Добропільській громаді