Керівництво Покровської міської військової адміністрації розпочало зустрічі з мешканцями мікрорайонів на тему якості надання послуг приватними керуючими компаніями. Обговорювалася можливість переходу від управителів-ФОПів до комунального підприємства «Господар». Про це повідомляє кореспондент ТК «Орбіта»

Зараз у жителів є чимало нарікань щодо благоустрою багатоквартирних будинків та навколишньої території.

«Останні роки взагалі якось нічого не робилося. На мою думку, сміття та опале листя навіть погано прибирали, десь в нас два двірники на 19 будинків. Бордюри навесні білили самостійно з сусідками. Пофарбували ми й дитячий майданчик – і все за власні кошти. Ми, звісно, питали про те, куди йдуть наші гроші, на що їх витрачають, але нас тільки обіцянками про звіти годують», – розповіла старша будинку Ірина Бровко.

«Не пам’ятаємо, коли взагалі були ремонтні роботи. Покрівля, на щастя, в нас ціла, проте всередині під’їзди виглядають вже страшно. Люди в нас відповідальні – багато пенсіонерів, але за послуги сплачують практично всі. Стовідсотково погоджуюся, щоб ми перейшли до міського комунального підприємства. І це думка всіх мешканців нашого будинку», – каже старша будинку Тамара Попова.

Нині будинками в мікрорайонах «Шахтарський», «Лазурний», «Південний» та «Сонячний» опікуються два приватних підприємці.

«У нашого Багатогалузевого комунального підприємства були договірні відносини з ФОПами, які обслуговують ці чотири мікрорайони. Але, на жаль, ФОПи мають велику заборгованість, більше 3,5 млн грн, ми вже розпочали судові процеси. Така ж ситуація склалася з внутрішньопід’їзними електромережами – ФОПи винні нам майже 1,5 млн грн. Тому ми ініціювали перед компанією ДТЕК розірвання існуючих договорів, для того щоб обслуговуюча компанія безпосередньо, без участі наших міських комунальних підприємств, уклала договори на обслуговування тієї чи іншої своєї мережі», – каже заступник начальника Покровської МВА Олексій Стебель.

Він зазначає, що створене комунальне підприємство «Господар» намагається виконувати свої функції ефективно. Його послугами вже активно користується значна частина Покровська, зокрема приватні будинки, власники яких виявили бажання укласти договір на обслуговування. 

Читайте також: Перехід від ФОП до КП: у Покровську скоро запрацює новий управитель багатоквартирних будинків

«По-перше, є велика проблема з тим, що ДТЕК буде відключати під’їзне освітлення, тому що ФОПи, які обслуговують ці будинки, повинні заключити договори на поставку електроенергії. У разі відключення в людей не будуть працювати ні свердловини, ні насоси, тим більше освітлення під’їздів. Також це може стосуватися ліфтів», – зазначив начальник Покровської МВА Сергій Добряк.

«З мешканців нашої громади беруть гроші, в тарифі закладено внутрішньопід’їзне освітлення, але кошти постачальнику електроенергії вони не перераховують. Питання: чому? Крім цього, в нас продовжує діяти світломаскувальний режим. Але перерахунку ніхто не зробив, і мешканці будинків платять за повний термін освітлення, хоча вночі його майже немає», – додав Олексій Стебель.

Присутні вислухали пропозиції, поставили керівництву питання та обговорили деталі щодо переходу до нового управителя. Мешканці мікрорайону зазначили, що така альтернатива їх би цілком влаштувала.

«Ідея щодо КП «Господар» дуже гарна, бо я два роки старша будинку, і сміливо кажу, що не знаю, куди саме вклали наші гроші. Стабільно раз на місяць дзвоню до кол-центру і благаю, щоб нам виділили двірника. Бо ми власними силами двір підтримуємо в порядку, як можемо. Коли зателефонувала бухгалтеру спитати про якийсь звіт, мені відповіли, що це не ваша справа – контролювати роботу. Ваша справа – оплачувати послуги. Ось і вся розмова, комунікації просто немає», – каже старша будинку Ірина Сігніт.

Детальніше – в сюжеті ТК «Орбіта».