Через блокаду портів традиційні логістичні ланцюги не працюють, тому українські підприємства не можуть відновити виробництво на повну потужність. Про це заявив СЕО Групи Метінвест Юрій Риженков.

«Вибудувані раніше логістичні ланцюги вже не працювали, а без портів у нових бракує потужності, щоб задовольнити потреби економіки України. Через блокаду з чорноморських портів довелося піти багатьом вантажам, і їх переспрямували на залізницю, на європейські прикордонні переходи. А вони були не готові до того, щоб з цими обсягами впоратися. І тому важка промисловість не може працювати на повну потужність. Зараз металургійні підприємства Метінвесту завантажені на 60-70%, а гірничо-збагачувальні комбінати взагалі на 35-40% від довоєнних показників», зазначив Юрій Риженков.

Водночас він наголосив, що попри значні логістичні складнощі, компанія намагається виконувати свої зобов’язання перед іноземними партнерами та перед бюджетом і народом України.

«Навіть за сьогоднішніх умов ми генеруємо позитивний грошовий потік, і тому в змозі й працювати з кредиторами та інвесторами, й навіть робити певні інвестиції. Поки що ми прогнозуємо таку ж ситуацію і в найближчому майбутньому. Тому компанія буде обслуговувати свої борги, буде повністю виконувати зобов’язання перед інвесторами», – повідомив СЕО Метінвесту.

Нагадаємо, від початку повномасштабної війни Метінвест спрямував на допомогу державі та її громадянам 3,7 млрд грн, з яких більш як 2 млрд грн на потреби армії в межах мілітарної ініціативи Ріната Ахметова «Сталевий Фронт».