В Україні з 1 березня 2024 року змінився порядок надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. Хто з ВПО і надалі може розраховувати на таку допомогу, нагадали в Департаменті соціального захисту населення Донецької облдержадміністрації.

Як вже повідомлялося, 26 січня поточного року Уряд вніс зміни до Порядку надання допомоги на проживання ВПО. Зокрема було автоматично продовжено надання допомоги до 1 березня 2024 року тим ВПО, які отримували її до 1 лютого поточного року.

Крім цього, з 1 березня 2024 року виплату допомоги буде продовжено більшості внутрішньо переміщених осіб, які належать до більш вразливих категорій населення

Так, з 1 березня поточного року виплату допомоги автоматично (без звернення) буде продовжено на 6 місяців для внутрішньо переміщених осіб, які не мають можливості працювати, а саме:

▪ для осіб, які втратили працездатність, зокрема які досягли пенсійного віку, у яких станом на 1 січня 2024 року розмір пенсії не перевищує 9 444 грн (чотири прожиткових мінімумів для осіб, що  втратили працездатність);

▪ для осіб з інвалідністю I чи II групи, дитям з інвалідністю віком до 18 років, дитям, хворим на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність, що підтверджується документально;

▪ для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, та осіб з їх числа віком до 23 років, зокрема таким, які перебувають у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім'ях, а також батьків-вихователів і прийомних батьків.

Значна кількість внутрішньо переміщених осіб зможуть отримати допомогу ще 6 місяців після подання відповідної заяви.

Основною умовою продовження виплат на додаткові 6 місяців – розмір доходу в таких родинах не перевищує 9 444 грн на одну особу (це дорівнює чотирьом прожитковим мінімумам для осіб, що втратили працездатність).

Заяву на продовження виплати допомоги ще на 6 місяців зможуть подати родини внутрішньо переміщених осіб, у яких є:

▪ непрацююча особа працездатного віку, яка здійснює догляд за дитиною до 14 років, або в сім'ї виховується троє і більше дітей віком до 18 років, всі діти проживають в сім'ї і не виховуються в інтернатних закладах та проживають в зоні активних чи можливих бойових дій. А також ті родини, які проживають в умовно безпечних регіонах України, але в цих населених пунктах немає можливості віддати дитину до дитячих садочків, а навчання в школі відбувається в форматі онлайн;

особа, яка доглядає за особою з інвалідністю I групи або дитиною з інвалідністю віком до 18 років, або особою з інвалідністю I чи II групи внаслідок психічного розладу, або особою, яка досягла 80-річного віку, за дитиною, хворою на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, якій не встановлено інвалідність, що підтверджується документально;

▪ особи, які працюють, провадять підприємницьку діяльність/незалежну професійну діяльність, зокрема, які протягом попередніх шести місяців отримання допомоги працевлаштувалися, зареєструвалися як фізична особа – підприємець та розпочали відповідну діяльність або отримали допомогу на здобуття економічної самостійності/мікрогрант/грант на створення або розвиток власного бізнесу/ваучер на навчання, у складі сім'ї є діти віком до 14 років.

Також за заявою надання допомоги буде продовжено надання допомоги:

малолітнім дітям, які прибули без супроводу батьків;

вагітним жінкам (починаючи з 30 тижня вагітності);

особам, які втратили працездатність, але не мають права на пенсійну виплату та /або отримує державну соціальну допомогу (за умови, що середньомісячний сукупний дохід на одну особу в такій сім’ї не перевищує 9 444 грн).

Крім того, продовження виплати допомоги на проживання зможуть отримати родини, у яких непрацююча працездатна особа на дату звернення зареєструвалась в центрі зайнятості як безробітна або як така, що шукає роботу, але ще не працевлаштувалась, та в сім’ї є діти, які навчаються в школах /вузах. Водночас, якщо після перепризначення допомоги на додаткові 6 місяців працездатний непрацюючий член родини, який не займається доглядом за дітьми чи особами з інвалідністю, не сприятиме своїй зайнятості (наприклад, зніметься з обліку в Центрі зайнятості), – виплату допомоги буде припинено.

Як вже повідомлялося, заяви для продовження виплати допомоги можна було подавати починаючи з 1 лютого поточного року. Сім’ям ВПО, які відповідають визначеним Урядом критеріям і які звернуться із заявою в лютому – березні, допомога призначатиметься і виплачуватиметься починаючи з 1 березня 2024 року.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що з 1 березня в Україні будуть проіндексовані пенсії.