З цієї весни на українському ринку праці спостерігається підвищення числа вакансій. Про це повідомили у Державному центрі зайнятості.

«Зокрема, у вересні 2023 року в базі даних Державної служби зайнятості налічувалося 103 тисячі  вакансій (у липні – 83 тисячі). Зростання попиту роботодавців на працівників є наслідком поступового відновлення економічної активності», – йдеться у повідомленні.

Найвища кількість вакансій зафіксована в службах зайнятості таких регіонів:

▪ м. Київ – 11 тисяч вакансій,

▪ Львівська область – 11 тисяч,

▪ Дніпропетровська область – 5 тисяч,

▪ Київська область – 4 тисячі,

▪ Одеська область – 4 тисячі.

У службі зайнятості зазначають, що найбільший попит на ринку праці, як і до повномасштабного вторгнення, мають робітничі професії та торгова сфера.

За видами економічної діяльності більшість вакансій налічувалася:

▪ на підприємствах переробної промисловості (20%);

▪ в оптовій та роздрібній торгівлі (16%); 

▪ у сфері освіти (10%);

▪ на транспорті та пошті (10%);

▪ у сфері охорони здоров'я та наданні соціальної допомоги (8%).

Також у Державному центрі зайнятості зазначають, що зі збільшенням кількості вакансій поступово загострюється дефіцит кадрів за окремими професіями. Повідомляється, що через великий обсяг міграції громадян за кордон у найближчому майбутньому український ринок праці може стикнутися з проблемою нестачі робітників.

«Наразі у Львівській області та м. Києві кількість вакансій суттєво перевищує чисельність осіб, які шукають роботу за сприяння служби зайнятості. Найбільший дефіцит кадрів спостерігається у переробній промисловості та будівництві», – повідомляють у Державному центрі зайнятості.

Сьогодні на одне вільне робоче місце в середньому по Україні претендує 2 шукачі роботи (на цю ж дату минулого року – 9 людей).

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що завдяки службі зайнятості з'явилась можливість опанувати професію сапера