В Україні лабораторно підтверджений перший випадок нового субваріанту коронавірусу «Омікрон» під назвою «Пірола». Про це повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я.

Захворювання виявлене в 20-річного чоловіка на Рівненщині.

Новий субваріант вірусу (BA.2.86) під назвою «Pirola» вперше був зафіксований влітку в Ізраїлі, потім його виявили в США, Данії та Великобританії. У серпні ВООЗ опублікувала оцінку ризику нового штаму коронавірусу як такого, що потребує моніторингу на рівні кожної країни.

«Наразі за симптомами та клінічним проявом захворювання не виявлено особливих відмінностей від попередніх штамів COVID-19. Однак через велику кількість мутацій «Пірола» швидше вражає ослаблений імунітет. Захворіти можуть навіть раніше вакциновані, однак вакцина знижує ризики ускладнень», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

Симптоми субваріанту «Пірола» такі ж, як і за інших варіантів COVID-19: нежить, підвищена температура, кашель, головний біль, втома, втрата нюху або смаку, можливе подразнення очей та висипи.

У МОЗ зазначають, що за минулий тиждень в Україні зареєстровано 9480 випадків COVID-19. Коронавірус забрав життя 45 українців, серед яких – одна дитина до 4 років.

«Вакцинація залишається єдиним способом набути імунітет та в разі захворювання перенести його легше й знизити рівень ускладнень під час хвороби. Рекомендована вакцинація залишається безоплатною у сімейного лікаря та пунктах щеплень. Зробити щеплення рекомендовано людям, які мають ослаблений імунітет чи супутні захворювання; старшим за 60 років; які перебувають у групі ризику важкого перебігу та смерті внаслідок коронавірусної хвороби», – повідомляють у МОЗ.

Раніше повідомлялося, що в 5 областях України зафіксовано гепатит А.