Протягом жовтня – листопада хворих на гепатит А виявлено у Вінницькій, Івано-Франківській, Тернопільській, Закарпатській та Дніпропетровській областях. При цьому про спалах захворювання можна говорити лише на Вінниччині, в решті областей спостерігаються поодинокі випадки – повідомляють у Міністерстві охорони здоров’я України.

У МОЗ пояснили, що спалах інфекційної хвороби – це декілька захворювань, пов’язаних між собою спільним джерелом та (або) фактором передачі інфекції. У Вінниці за перші кілька днів захворіло більше ніж 10 людей з одного району міста, тому епідеміологічна ситуація була визначена саме як спалах. 

Ситуація в Вінницькій області

У період з 17 жовтня по 6 листопада на Вінниччині лабораторно підтверджено 245 випадків гепатиту А. До лікарень потрапили 182 людини: 128 пройшли лікування та виписані, ще 54 пацієнти залишаються в медзакладах. 

В області було посилено протиепідемічні заходи, зокрема тимчасово обмежено продаж товарів домашнього виробництва на ринках та ярмарках; проведені додаткові перевірки на підприємствах, робота яких пов’язана з обслуговуванням населення чи харчовими продуктами; посилено дезінфекцію водопровідних мереж. 

«У ході розслідування спалаху епідеміологи відпрацьовують всі можливі припущення щодо ймовірних джерел інфекції. Силами Центру контролю та профілактики хвороб в області було обстежено майже 80% працівників у епідемічно небезпечних типах виробництва. Ця робота має завершитись цього тижня. За попередніми підсумками не виявлено спільного джерела інфікування», – зазначив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін.

За його словами, оскільки зараз переважає контактно-побутовий шлях передачі, впроваджено вакцинацію контактних осіб та медичних працівників. Кількість госпіталізованих та нових випадків на Вінниччині зменшується, що говорить про ефективність протиепідемічних заходів – додав Ігор Кузін.

Чи можна говорити про епідемію гепатиту А?

У МОЗ зазначають, що випадки гепатиту А фіксують щороку в різних областях України. Захворювання має сезонність та зазвичай проявляється в холодну пору року. Наприклад, у 2022 році було зафіксовано 281 випадок. Здебільшого випадки не мають епідеміологічного зв’язку, тобто одного спільного джерела інфікування, як зараз на Вінниччині.

Станом на 6 листопада випадки гепатиту А також зафіксовані в Тернопільській області (1 випадок), Закарпатській (11 випадків), Дніпропетровській (3 випадки). Протягом жовтня було зафіксовано 12 випадків захворювання в Івано-Франківській області.

У міністерстві зазначили, що за результатами епідрозслідувань зв’язку між випадками гепатиту А в різних областях не встановлено.

Як передається гепатит А? 

Гепатит А – це вірусне захворювання печінки, також відоме як «хвороба Боткіна» або «хвороба брудних рук». Він не передається повітряно-крапельним шляхом, як, наприклад, COVID-19. Шлях передачі гепатиту А – фекально-оральний.

«Вірус гепатиту А передається внаслідок вживання забруднених харчів або води, через недотримання особистої гігієни, а також у сім’ях, коли інфікована людина готує їжу для всіх членів сім’ї», – повідомляють у МОЗ.

Які симптоми гепатиту А? 

Найпоширеніші симптоми вірусного гепатиту А – це слабкість, підвищена температура, діарея, блювота, жовтяниця. Якщо ви помітили такі симптоми в себе чи близьких, треба негайно звернутися до свого сімейного лікаря.

Інкубаційний період вірусного гепатиту А зазвичай триває 14-28 днів.

У людей, які перехворіли гепатитом А, формується пожиттєвий імунітет. 

Яка профілактика гепатиту А? 

Найдієвішими способами профілактики ззалишається вакцинація та дотримання правил гігієни. Щоб уникнути поширення вірусу, і хворим, і здоровим потрібно ретельно мити руки, особливо після відвідування вбиральні, а також перед вживанням їжі.

Не слід купувати продукцію на стихійних ринках. Якщо це харчі без індивідуального пакування, овочі чи фрукти, обов’язково їх мити та бажано обдавати окропом перед вживанням. Будь-яку не бутильовану воду слід обов’язково кип’ятити, перш ніж пити. Не вживати молочні продукти, куплені на ринках, без попередньої термічної обробки. Купувати продукти швидкого харчування лише у відведених для цього місцях, перед вживанням «вуличної» їжі мити руки та обробляти їх дезінфектором.

«Для профілактики інфікування вірусним гепатитом А існує безпечна та ефективна вакцина. Вона не входить до переліку безкоштовних щеплень згідно з Календарем профілактичних щеплень. Вакцини проти гепатиту А, які зареєстровані в Україні, продаються на фармринку», – повідомляють у МОЗ.

Особливо важливо отримати щеплення проти гепатиту А дорослим, які працюють у епідемічно небезпечних сферах: закладах громадського харчування та підприємствах харчової промисловості, водоочисних та каналізаційних спорудах.

Детальніше про епідрозслідування в Вінницькій області та поради від лікарки Мирноградської інфекційної лікарні – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше повідомлялося, що в Мирноградській інфекційній лікарні майже всі ліжка заповнені хворими на COVID-19.