Ситуація щодо захворюваності на грип, ГРВІ та COVID-19 на Донеччині залишається стабільною: за останні 7 днів було зареєстровано 1259 випадків. Про епідситуацію в області розповіли фахівці обласного центру контролю та профілактики хвороб та департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА.

«Ця кількість менше розрахункового епідемічного порогу на 77% та менше загальнодержавного показника захворюваності в 3,4 разу», – пояснює завідувачка відділу антимікробної резистентності та інфекційного контролю Донецького обласного центру контролю та профілактики хвороб Наталія Сметаніна.

Хворих на COVID-19 за минулий тиждень зареєстровано 285, що на 9% менше, ніж попереднього тижня. Найбільше інфікованих коронавірусом наразі в Покровській, Миколаївській, Черкаській та Мирноградській громадах. Загалом в Україні на сьогодні циркулює понад 10 штамів цього вірусу. Єдиним ефективним захистом від нього, за словами Наталії Сметаніної, є профілактична імунізація. 

«Щоб уберегти себе від тяжкого перебігу захворювання на COVID-19, населення повинно мати базові дози первинної вакцинації – це дві дози плюс додаткова, а також отримати бустерні дози», – підкреслює Наталія Сметаніна.

Якщо з вакциною проти COVID-19 в області проблем немає, то щеплення проти грипу зробити складніше.

«Щодо вакцини проти грипу, аптечна мережа наразі немає вакцини. Тільки місцеві органи влади можуть придбати цю вакцину за кошти місцевих бюджетів і розподілити для імунізації населення, яке відноситься до групи ризику», – констатує фахівчиня.

Заступник начальника управління організації та розвитку медичної допомоги населенню департаменту охорони здоров’я Донецької ОДА Олександр Педенко зазначив, що доросле населення області не поспішає щепитись проти дифтерії і правця. На сьогодні вакцинувалося лише близько 40% дорослих з тих, хто мав це зробити.

Продовжується кампанія і щодо вакцинації дітей від 2 до 18 років вакциною КПК для профілактики кору, краснухи та паротиту. 

Більше інформації про епідеміологічну ситуацію на Донеччині – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що штучний інтелект допомагатиме українським лікарям у діагностуванні раку