Україна отримала обладнання з інтегрованим штучним інтелектом, яке дозволить значно прискорити виявлення злоякісних утворень та точніше встановлювати діагнози. Про це повідомив український медичний експерт та інноватор Тигран Амалян, який очолює команду медиків, розробників та інженерів, що ініціювала та реалізує відповідну програму.

«Восени цього року Україна отримала унікальне обладнання для сканування та обробки гістологічних препаратів з інтегрованим штучним інтелектом KFBIO AI, заснованим на базі нейронної мережі (DCNN), яка здатна аналізувати гістологічні знімки й автоматично ідентифікувати уражені та підозрілі клітини», – йдеться в повідомленні.

Сканер має значно більші оптичні можливості порівняно зі звичайними мікроскопами, а вбудований штучний інтелект може аналізувати близько 1500 клінічних кейсів за добу, що збільшує ефективність діагностики більше ніж у 50 разів.

Окрім цього, завдяки бібліотеці, що містить понад 43 тисячі зразків, штучний інтелект здатен проаналізувати знімки та допомогти лікарю максимально точно встановити діагноз. Лікарю потрібно переглянути лише ті слайди, які штучний інтелект визначив як підозрілі або патологічні. Технологія також може використовуватися у ветеринарії для постановки високоточного діагнозу тваринам.

Обладнання було поставлене в Україну в межах Національної програми з впровадження цифрової технології діагностики раку.

«Національну програму з впровадження цифрової технології діагностики раку ми плануємо реалізувати в усіх областях України протягом 5 років. На першому етапі протягом року буде встановлено 10 сканерів та планується навчання 30 спеціалістів», – зазначив Тигран Амалян.

Перші два цифрові сканери, придбані коштом благодійних внесків, вже прибули до України та проходять етап налагодження та інсталяції. Ці апарати будуть встановлені в провідних лікувально-діагностичних установах України, які проводять найбільшу кількість онкологічних досліджень.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що благодійники передали перинатальному центру Покровська сучасне медичне обладнання.