У Києві 5 грудня пройшов міжнародний форум «Реставрація та відновлення культурної спадщини України після великої війни», на якому було започатковане створення Стратегії збереження пам'яток, історико-культурних об'єктів та відновлення пам'яток національного значення. Про це повідомили у Міністерстві культури та інформаційної політики України.

Захід пройшов під патронатом Міжнародного центру вивчення питань збереження та відновлення культурних цінностей (ICCROM) зі штаб-квартирою в Римі. Основною метою форуму стало розроблення концепції Стратегії відновлення культурної спадщини, яка б відобразила бачення усіх учасників процесу та відповіла на ряд принципових запитань:

за якими критеріями будуть обрані об'єкти для відновлення;

в якій формі будуть відновлюватись пам'ятки;

які структури будуть займатись відновленням. 

Крім того, розроблена Стратегія стане базою для подання грантових запитів для отримання донорських коштів, джерелами яких в майбутньому можуть стати як репараційні та приватні кошти, так і пожертви спонсорів і меценатів. 

«Наше завдання на сьогодні – зберегти спадщину в належному стані, аби мати змогу донести до людей необхідну культурно-освітню послугу. Тож МКІП ініціюватиме формування реанімаційного пакета допомоги для пам'яток України», – зазначив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв.

Він додав, що наступного року міністерство очікує близько 250 млн гривень надходжень від ліцензій на ігровий бізнес, які спрямують на невідкладні роботи зі збереження культурної спадщини. 

Водночас Ростислав Карандєєв окреслив виклики в галузі реставрації культурної спадщини, основним із яких є нестача державного фінансування – через що до відновлення пошкоджених об’єктів часто залучають кошти іноземних партнерів.

«Зараз у нас налагоджено тісний контакт з італійськими партнерами, зокрема на урядовому рівні. Відповідні рішення, ухвалені щодо Одеси, Маріуполя та Чернігова, дозволяють нам планувати певні роботи. Але вони відбудуться після завершення війни», – пояснив т.в.о. міністра культури та інформаційної політики.

За даними Міністерства, внаслідок повномасштабної російської агресії за період з 24 лютого 2022 року по 25 вересня 2023 року зруйновано або пошкоджено 863 пам’ятки, 119 із них — національного значення, 674 – місцевого.

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що в Україні запустили сайт із вакансіями у сфері відбудови