Оплату праці за виконання суспільно корисних робіт в межах проекту «Армія відновлення» збільшено в півтора рази – до 10 050 грн. Таке рішення ухвалене на засіданні Кабінету Міністрів 27 жовтня – повідомляють у Міністерстві економіки.

«Згідно з ухваленим рішенням Уряду, оплата за виконання суспільно корисних робіт за відпрацьований повний місяць збільшується з 6700 грн до 10 050 грн. З 1 січня 2024 року вона зросте до 10 650 грн, з 1 квітня 2024 року – до 12 000 грн.», – йдеться в повідомленні.

Проект «Армія відновлення» був започаткований восени минулого року, щоб фінансово підтримати людей, які тимчасово втратили роботу. Їм надається можливість долучатись до виконання суспільно корисних робіт та отримувати від держави оплату. До таких робіт вже було залучено понад 62 тисячі безробітних в 19 регіонах.

Види суспільно корисних робіт залежать від потреб регіону. Керівництво областей визначає, які роботи потрібні, повідомляє Центр зайнятості, який пропонує безробітним, що стоять на обліку в центрі, долучитись до виконання робіт. На період виконання робіт з цими людьми укладається строковий трудовий договір.

Найчастіше безробітних залучають до:

робіт з забезпечення життєдіяльності громадян, що постраждали внаслідок бойових дій;

розвантаження, фасування та доставки гуманітарної допомоги; 

надання громадянам соціальних послуг в місцях зосередження внутрішньо переміщених осіб;

плетіння маскувальних сіток, консервування продукції для потреб ЗСУ, пошиття одягу та ремонту військової амуніції;

допомоги з догляду за пораненими військовослужбовцями в медзакладах;

розбору завалів, відновлення житлових будинків та приміщень, розчищення залізничних колій та автомобільних доріг, які пошкоджені в результаті бойових дій; 

облаштування та укріплення блокпостів, підвальних приміщень під укриття;

будівництва захисних споруд цивільного захисту, укріплення дамб;

робіт із заготівлі дров для потреб військових та населення.

Раніше повідомлялося, що до «Армії відновлення» в Покровській громаді цього року доєдналися майже 300 людей. Одним з більш затребуваних у громаді видів суспільно корисних робіт є розвантаження та пакування гуманітарної допомоги.