Уряд України планує до 2030 року скоротити розрив в оплаті праці чоловіків та жінок з 18,6% до 13,6%. Про це розповіла перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

Мінекономіки розробило Національну стратегію подолання гендерного розриву в оплаті праці до 2030 року та презентувало її в травні поточного року. У вересні Кабінет міністрів ухвалив цю стратегію та план її реалізації на 2023-2025 роки. Завдяки імплементації Стратегії планується досягти трьох ключових цілей:

▪ удосконалити законодавство про рівну оплату праці,

▪ сприяти подоланню стереотипів і дискримінації щодо професій за ознакою статі,

▪ створити сприятливі умови для зручного поєднання сімейних і професійних обов’язків.

«Національна стратегія подолання гендерного розриву в оплаті праці – лише один з інструментів переходу нашого суспільства на нові стандарти. Рівність можливостей – це гарантія гармонійного розвитку держави та суспільства», – зазначила Юлія Свириденко.

За її словами, від травня Міністерство економіки вже почало реалізовувати стратегію і досягло перших результатів. Зокрема, Мінекономіки підготувало проєкт Трудового кодексу. Партнери – UN Women Ukraine – невдовзі розпочнуть всеукраїнську комунікаційну компанію. Уряд подав заявку на приєднання до рекомендації Ради ОЕСР щодо забезпечення гендерної рівності в сферах освіти, зайнятості й підприємництва.

Крім цього, Міністерство економіки реалізує грантову програму єРобота, яка сприяє залученню жінок, у тому числі дружин ветеранів, до розвитку підприємництва. Більшість переможців за програмою складають жінки. 

Раніше повідомлялося, що в Покровському центрі зайнятості розповіли про нововведення у працевлаштуванні захисників та людей з інвалідністю.