Нещодавно Кабінет міністрів затвердив дві нові постанови, націлені на більш комфортну адаптацію захисників до цивільного життя. Про це повідомила заступниця директора Покровського міського центру зайнятості Наталя Воробйова.

«За однією постановою, учасники АТО та особи з інвалідністю внаслідок бойових дій зможуть отримати нову професію або підвищити кваліфікацію в центрах професійної та технічної освіти Державної служби зайнятості. Наразі працює 8 таких центрів», – пояснила Наталя Воробйова.

Оборонці часто повертаються з фронту з серйозними травмами, також багато проблем зі здоров'ям виникає серед цивільного населення України. Тому друга постанова уряду спрямована на допомогу роботодавцям у створені більш комфортних умов для працівників з інвалідністю та стимулювання працевлаштування таких людей.

«Якщо роботодавець працевлаштовує особу з інвалідністю другої групи, він має право на відшкодування в розмірі 67 тисяч гривень на облаштування робочого місця. Якщо роботодавець працевлаштовує особу з інвалідністю першої групи й облаштовує робоче місце, він має право отримати від держави 100 тисяч гривень», – зазначила Наталя Воробйова. 

Служба зайнятості надає кошти, які можна використовувати для купівлі меблів, програмного забезпечення, комп'ютерів, оргтехніки, засобів особистого захисту тощо.

Окрім цього, продовжують діяти запроваджені раніше послуги служби зайнятості, в центрі уваги яких – люди з інвалідністю та учасники АТО.

«Роботодавці, які працевлаштовують учасників бойових дій, учасників АТО та осіб з інвалідністю, які перебувають на обліку в службі зайнятості, мають право на компенсацію витрат на оплату праці в розмірі 50% фактичної заробітної плати, але не більше мінімальної. Компенсація здійснюється 6 місяців», – каже заступниця директора Покровського центру зайнятості. 

Також учасники АТО та особи з інвалідністю мають право отримати ваучер на навчання. У переліку – 123 спеціальності. Можна отримати професійно-технічну освіту, підвищити кваліфікацію чи здобути другу вищу освіту. 

Продовжує діяти й урядова програма безповоротних грантів на підприємницьку діяльність, перш за все для учасників АТО та їх сімей. Кошти видаються у сумах 250 тисяч, 500 тисяч і один мільйон гривень.

Наразі в Покровському центрі зайнятості зареєстровано 240 безробітних, вакансій – близько 60. Більшість цих вакансій надана комунальними підприємствами міста, групою компаній «Метінвест», «АПК-Інвестом» та динзаводом, який найближчим часом планує поновити роботу. 

Детальніше про роботу служби зайнятості – в сюжеті ТК «Орбіта».

Раніше Pokrovsk.news повідомляв, що відділ найму «Метінвест Покровськвугілля» відновив роботу в Покровську за новою адресою